Zimski popis sova i močvarica

403

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka saopštilo je da je u toku januarska akcija zimskog brojanja sova – male ušare, kao i ptica močvarica.

Kao cilj zimskog brojanja navodi se bolje poznavanje ovih grupa ptica, te lakše planiranje i sprovođenje mjera zaštite, s obzirom da se radi o dvije najugroženije grupe divljih ptica – grabljivice i ptice vodenih staništa.

Iz Društva ističu da su obje grupe ugrožene nestankom staništa i zimovališta, krivolovom, zagađenjem i trovanjem, pa su za ublažavanje ovih negativnih uticaja i očuvanje vrsta neophodne mjere zaštite i praćenja.

popis-sova-2018

Prebrojavanje sova vršiće se uglavnom po Posavini u okolini naseljenih mjesta, s obzirom da se zimska jata malih ušara zadržavaju većinom na drveću zelenih površina, parkova, drvoreda, školskih dvorišta.

– Kod ove vrste javlja se poseban fenomen udruživanja jedinki od novembra do marta kako bi na nekim stablima oko ljudskih naselja zaklonjene od niskih temperatura zajedno prezimile do proljeća – pojašnjavaju u ovom društvu.

Tokom zimovanja sove se intenzivno hrane mnogobrojnim glodarima u blizini ljudskih naselja i po poljoprivrednim površinama zbog čega su izuzetno korisne. U tom periodu najlakše je utvrditi njihovu brojnost, jer su kocentrisane na određenim mjestima uz naselja.

Kada su u pitanju močvarica, na rijekama, kanalima, jezerima, močvarama broje se patke, labudovi, čaplje, gnjurci, kormorani, liske i druge vodene ptice.

Januar je najpogodniji za brojanje močvarica, jer je on najhladniji mjesec u godini, pa se smatra da su do tada sve ptice već na svojim zimovalištima, najmanje se kreću i da su na tim mjestima njihove koncentracije najveće.

– Podaci koje prikupimo značajni su i za zaštitu zdravlja ljudi zbog skorašnje pojave mišje groznice u Posavini i analize sadržaja ishrane sova koje se hrane glodarima, kao i poznavanja pravaca kretanja i zimovanja ptica močvarica koje su često meta krivolovaca – navode iz Društva.

Upućen je poziv građanima da daju svoj doprinos tako što će javiti položaj zimujućih jata malih ušara, kao i sve informacije o krivolovu ovih vrsta.

Kontakt podaci su [email protected] i [email protected], a brojevi telefona 065/331-653 i 065/441-498.

Akcija se provodi zajedno sa udruženjem “Naše ptice” iz Sarajeva u saradnji sa drugim udruženjima i pojedincima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA