Zeman ostaje predsjednik Češke

446

Češki predsjednik Miloš Zeman osvojio je novi mandat pobijedivši u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Navodi se da je nakon prebrojanih rezultata iz 94,95 odsto izbornih jedinica, Zeman (73) u vođstvu sa 52,16 osvojenih glasova, dok bivši predsjednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš (68) ima 47,83 odsto glasova.

To je objavila češka agencija ČTK, a njegov protivkandidat Drahoš priznao je poraz.

– Želio bih da čestitam pobjedniku izbora Milošu Zemanu – kazao je Drahoš okupljenim pristalicama.

Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Mnogi na ove izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsjedniku Zemanu, bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno.

Zeman je, u prvom krugu glasanja prije dvije nedjelje, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbjegao drugi krug.

On je osvojio 38,6 odsto, a Drahoš 26,6 odsto glasova u trci za predsjednika zemlje, koji tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu.

Prema Ustavu Češke, predsjednik bira premijera poslije opštih izbora.

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnijela je ostavku u srijedu pošto joj je izglasano nepovjerenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i ako izgubi na izborima, on će Babiša postaviti na mjesto premijera prije nego što mu istekne predsjednički mandat, 8. marta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA