Željeznice RS: Smanjenje broja radnika glavni cilj (VIDEO)

528

U Željeznicama Republike Srpske polako sumiraju rezultate rada ostvarene u 2017 godini. Iako završni račun još nije gotov, za sada su utvrdili da su u 2017. dobro poslovali kada je u pitanju prevoz robe, najviše zahvaljujući prevozu kontejnera.

Najavljuju i da će u prvom kvartalu tekuće godine, završiti telekomunikacioni projekat, na osnovu kojeg će šest stanica od Doboja do Banjaluke biti povezano sistemom daljinskog upravljanja. Ipak, prvi korak u restrukturisanju ovog preduzeća je smanjenje zaposlenih.

Broj radnika u Željeznicama Republike Srpske sa trenutnih 2 759 do kraja tekuće godine mora se smanjiti na 2 500. Dio radnika ispunjava uslove za penziju i biće riješeni na taj način a ostali će biti pozvani na dobrovoljni odlazak kaže direktor Željeznica. Poziv bi trebalo da bude uskoro raspisan a zainteresovanih za doborvoljni odlazak u penzo već sada ima.

– Što se tiče dobrovoljnog odlaska iz firme, mi nismo još raspisali poziv. Upravo zbog toga što smo napravili program koji trebaju da ocijene i daju svoje mišljenje Sindikati i Ministarstvo rada, odnosno Biro za zapošljavanje. Očekujemo od njih odnosno zbog ovih praznika, možda malo kasne te primjedbe i mišljenja – rekao je generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović.

Iz Uprave obećavaju da će radnicima koji se odluče za ovakav način penzinisanja biti uplaćeno 12 opremnina u visini prosječne plate koju je radnik na ŽRS ostvario u poslednja tri mjeseca i na osnovu broja godina provedenih u ovom preduzeću.

Sve to, finansiraće Vlada Srpske, bar dok ne bude operativan kredit Svjetske banke za koji očekuju, da će na raspolaganju biti sredinom godine. Iz Sindikata koji djeluju u sklopu ovog preduzeća, primjedbe na poziv za dobrovoljni odlazak su već stigle.

– Svjedoci smo da uprava non stop licitira sa nekim brojem i na neki način prijeti nekim otkazima, ugovorima o radu, nudi neke stimulativne otpremnine, koje su sve samo ne stimulativne, koje su kako izađe par nekih hiljada maraka i ne može se očekivati da će neko za par hiljada maraka da dobrovoljno napusti firmu – kazao je predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor Goran Čamdžić.

Iako je kalendarski 2017 godina završena, rezultati rada na Željeznici Srpske još nisu sumirani. Očekuje se da će završni račun biti gotov krajem februara. Ipak i bez završnog računa znaju da će prihodi biti za milion maraka veći u odnosu na 2016 godinu, a poznato je i da će gubitak biti između pola miliona i 700 000 maraka.

Iz ŽRS napominju da će u 2018 godini imati pune ruke posla, s‚ obzirom na reforme koje su predviđene u ovoj godini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA