Za Novu godinu u Banjaluci turisti potrošili 1,2 miliona KM

528

Ovo je definitivno bio najveseliji doček Nove godine u Banjaluci, dobra praznična ponuda privukla je oko 3 000 posjetilaca koji nisu štedjeli na provodu.

Nastup regionalnih muzičara na otvorenom, te popularne Cece Ražnatović i Ace Lukasa u noćnom klubu, bili su odličan mamac za turiste koji su baš zbog tih ponuda tri dana boravili u gradu na Vrbasu.

Prve procjene iz banjalučke Policijske uprave pokazuju da se u novogodišnjoj noći na Trgu Krajine veselilo oko 20 000 posjetilaca, Slovenci su bili najbrojniji i po prvi put je zabilježen veliki broj grupnih turističkih posjeta iz te zemlje.

Rekordnu posjetu broje i u petom “Zimzogradu”, na desetine hiljada građana uživalo je u ovoj manifestaciji i ponudi 60 izlagača.

Svi smještajni kapaciteti u gradu, oko 3 000 kreveta u hotelima, hostelima i privatnim stanovima bili su popunjeni i tokom praznika tražila se soba više. Neki turisti morali su čak da otkažu rezervaciju za proslavu u restoranima i kafićima, jer nisu na vrijeme našli prenoćište.

– Čuli smo da je gužva u Banjaluci, ali nismo mislili da je baš toliko. Počeli smo tražiti smeštaj sredinom decembra, ali čak su i stanovi na dan bili popunjeni i morali smo odustati od dolaska – ispričao je za “Blic” jedan par iz Hrvatske.

U Turističkoj organizaciji uoči “najluđe noći” bili su zatrpani molbama turista koji su došli bez zakazanog smještaja.

– Ovo je definitivno bila rekordna godina, nije bilo mjesta, ni mogućnosti da se turisti smjeste i to je problem na koji smo upozoravali. Privukli smo goste, ali sada smo došli u situaciju da nemamo dovoljno kreveta – rekao je direktor TOBL Ostoja Barašin.

Procjene su, dodaje on, da je svaki posjetilac potrošio 200 evra tokom praznika, te da je promet proteklih dana u Banjaluci iznosio najmanje 600 000 evra. Barašin smatra da je poslata lijepa slika iz Banjaluke, a prezadovoljni su i domaći ugostitelji.

Ovo im je bila idealna prilika da zarade, pa iako gosti iz Slovenije ne ostavljaju bakšiš, mnogo važnije je što ne štede kada naručuju.

– Nijedan restoran ili kafić nije bio prazan i što je još važnije nije bilo problema u lokalima. Ovo je stvarno bila uspješna Nova godina za sve, a tome je mnogo doprinio kvalitetan koncerti program. Pokazali smo se kao pravi domaćini, ugostitelji su u plusu i mislim da su zaradili dovoljno da prežive sada mjesec dana ‘mrtvog’ perioda – kaže predsjednik udruženja ugostitelja Željko Tatić.

Vlasnici kafića se još nadaju poslu desetak dana, oko Božića, Dana republike i Pravoslavne Nove godine, a onda slijedi zatišje do kraja februara.

Turisti su prezadovoljni hranom, ljubaznošću, niskim cijenama usluga i Banjaluku su napustili sa predivnim utiscima.

– Kod nas su većinom bili mlađi gosti koji su noćili tri dana, a dolazili su zbog koncerata na Trgu, zbog Cece i Ace Lukasa. Zadovoljni su dočekom i iz provoda su se uglavnom vraćali u šest ujutru – rekla je recepcionerka u jednom motelu Jovana Majstrorović.

Slavlje u Banjaluci nastavlja se još desetak dana. Prvi put će biti održana manifestacija “Ćevap fest”, 13. januara na “Krašovom” parkingu, a učestvovaće desetak ćevabdžinica.

Za Pravoslavnu Novu godinu iz Gradske uprave najavljuju još zanimljivog programa, zabavu za djecu od 11 časova, nastup folkloraša, stendap komičara, a veče će “začiniti” muzika na otvorenom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA