Vučić položio vijenac na mjestu ubistva Ivanovića

503

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je vijenac na mjestu gdje je ubijen Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici.

Odmah nakon toga Vučić je otišao na Tehnički fakultet u centru Kosovske Mitrovice gdje ga je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, ubijen je 16. januara u atentatu ispred prostorija njegove partije u Sjevernoj Mitrovici.

Vučić je boravak na KiM počeo obilaskom manastira Banjska gdje je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

On je izjavio da će Beograd i Priština razmjenjivati informacije o ubistvu Olivera Ivanovića.

– Mi ćemo razmjenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvari biti jasnije – rekao je Vučić u manastiru Banjska.

Vučić je tokom konferencije za medije u utorak, odmah nakon ubistva Ivanovića, izjavio da Beograd zahtijeva da srpski organi budu uključeni u istragu ubistva.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri izjavio je u petak da je Priština spremna da sarađuje sa Beogradom na rasvjetljavanju slučaja ubistva Olivera Ivanovića, navodeći da će “biti razmijenjena svaka vrsta informacija”,

Ipak, kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da Euleks i Unmik nisu nadležni da odobre saradnju Prištine i Beograda na istraži o ubistvu Ivanovića. Haradinaj je rekao da je za takvu dozvolu isljkučivo nadležna Priština, a on nalog za to nije dao.

Nešto slično izjavio je i Tahiri rekavši da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u istragu smrti Ivanovića.

– Ni u kom slučaju nećemo nikakvo miješanje u istrazi nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno miješanje (u istrazi). To ćemo raditi samo mi – kazao je Tahiri.

Ivanović je u utorak ubijen sa šest metaka ispred sjedišta njegove Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” u Kosovskoj Mitrovici. Nedaleko odatle pronađeno je zapaljeno vozilo za koje se vjeruje da je korišćeno tokom atentata. Takođe, pitanje je šta su zabilježile sigurnosne kamere sa sjedišta GI SDP.

Kosovski tužilac Šućri Sulja, koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, najavio je da će u ponedjeljak biti objavljeni prvi rezultati istrage.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA