“Vodovod” dobija pola miliona maraka za seoske vodovode

497

Banjaluka će iz gradske kase izdvojiti pola miliona maraka za pomoć “Vodovodu”, koji preuzima gazdovanje nad seoskim vodovodima, što donosi i velike troškove.

U Odjeljenju za privredu su rekli da su subvencije planirane zbog razlike u cijeni vode na gradskom i seoskom području.

– “Vodovod” preuzima od Centra za razvoj poljoprivrede i sela upravljanje seoskim vodovodima. S obzirom na to da je cijena vode na selu niža nego u gradu, u ovogodišnjem budžetu su planirana sredstva za djelimičnu subvenciju troškova na seoskom području – rekli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da će subvencije biti realizovane po programu koji donese “Vodovod”. Iz ovog preduzeća poručuju da im preuzimanje odgovornosti za seosku mrežu donosi dodatne troškove, te da su zbog toga krajem prošle godine zatražili finansijsku pomoć grada.

– Održavanje seoske mreže predstavlja nam veliki trošak i svaka pomoć je dobrodošla. Prema procjenama za te namjene godišnje je potrebno oko dva miliona KM. Od 500 000 KM, koliko je grad planirao da izdvoji, dio će biti iskorišćen za plaćanje potrošene električne energije na prepumpnim stanicama – rekli su u ovom preduzeću i dodali da je samo za te namjene godišnje potrebno više od 500 000 KM.

Napomenuli su da cijena vode sa PDV-om, vodnim doprinosom za domaćinstva i troškovima za kanalizaciju iznosi 1,18 KM po metru kubnom, a bez kanalizacije 0,90 KM.

– S obzirom na to da su preuzeti seoski vodovodi sada dio sistema “Vodovoda”, na njih se takođe primjenjuje odobrena cijena za kategoriju potrošača – stanovništvo. Cijena vode koju “Vodovod” fakturiše seoskim vodovodima ista je kao i cijena na gradskom području, ali bez kanalizacije budući da ona nije izgrađena u ruralnim krajevima – rekli su u “Vodovodu” i dodali da se navedene cijene primjenjuju od 1. marta 2015. godine, te da ovo preduzeće nije planiralo poskupljenja vode u 2018. godini.

Za izgradnju vodovodne mreže na gradskom području ove godine će iz budžeta biti izdvojeno 700 000 KM u okviru planova za razvoj komunalne infrastrukture. Iz Odjeljenja za komunalne poslove ranije je navedeno da je predviđen milion KM za završetak primarne faze “Crnog vrela” i ulazak u prvi podsistem “Zvijezda”.

Odluka

Skupština grada prošle godine donijela je odluku da preduzeće “Vodovod” od Centra za razvoj poljoprivrede i sela preuzme upravljanje vodovodnom mrežom i njeno održavanje u seoskim mjesnim zajednicama.

– Do sada smo preuzeli 80 odsto mreže i taj posao bi trebalo da bude završen do kraja ove godine – naveli su u “Vodovodu”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA