“UNIS” od ponedjeljka u generalnom štrajku

443

Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente u ponedjeljak će stupiti u generalni štrajk, najavljeno je iz Sindikalne organizacije ovog preduzeća.

Rukovodstvo „Unisa“ je radnicima ponudilo isplatu oktobarske plate bez doprinosa do 19. januara, te uplatu doprinosa za jul i zaostala dugovanja za jednog od radnika koji je stekao uslove za penziju, do 26. januara.

Ipak, Štrajkački odbor je odbio ovu ponudu, uz obrazloženje da „radnici insistiraju da se ne prihvataju obećanja koja se uglavnom ne ispunjavaju, nego samo konkretna rješenja“.

Štrajkači traže isplate plata za oktobar i novembar, te uplatu doprinosa za jul, avgust, septembar, oktobar i novembar prošle godine, što je predviđeno protokolom potpisanim krajem septembra 2017. godine, kao i ovjeru zdravstvenih knjižica i uplata doprinosa za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje. Jedan od zahtjeva je i isplata troškova prevoza za radnike koji putuju.

Uprkos tome što je 19. januara isplaćena najavljena oktobarska plata bez doprinosa, odlučeno je da se stupi u generalni štrajk do pronalaženja trajnog rješenja, bilo da se radi o nastavku proizvodnje ili stečaju preduzeća.

Uprava je najavila mogućnost saradnje sa ruskim partnerima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA