Trebinje dobilo prvu bebu u 2018. godini (VIDEO)

793

U Trebinjskom porodilištu sinoć je rođena prva beba u ovoj godini. Riječ je o dječaku, sinu Mile Vukić iz Ljubinja, koji je rođen u tri časa i 20 minuta. Samo pet sati kasnije na svijet je došla i druga beba. Trebinjski gradonačelnik prvorođeno dijete tradicionalno je darovao zlatnikom.

Sin Mile Vukić iz Ljubinja, težak četiri kilograma i 300 grama, prva je beba rođena u trebinjskom porodilištu u 2018. godini. Pet sati poslije, Trebinjka Milijana Popović, na svijet je donijela i drugu bebu u novoj godini, takođe dječaka. Mili je ovo treće, a Milijani drugo dijete. Obje majke porodile su se prirodnim putem i dobro se osjećaju.

– Sve je bilo u redu, porod je protekao normalno, beba je dobro, ja sam dobro – rekla je majka prvorođene bebe u 2018. godini Mila Vukić.
Milijana Popović, majka drugorođene bebe u 2018. godini

Mila Vukić još uvijek nije odlučila kako će se zvati njen sin, koga u Ljubinju željno iščekuju dva brata. Prvorođenu bebu trebinjski gradonačelnik tradicionalno je darovao zlatnikom, sa likom Svetog Vasilija Ostroškog. Ovom prilikom obećao je da će gradska vlast kroz brojne programe nastojati da doprinese povećanju nataliteta u Trebinju.

– Mi ćemo raditi sve da podržimo razvoj porodice, u smislu raznih programa, naravno i osmišljavanju radnih mjesta, jer to je osnova da bi se mogla razvijati porodica. To nije samo priča, već će to biti i djela i to će se vidjeti naravno u narednim mjesecima, u narednim godinama, jer smo zacrtali da Trebinje bude mnogo snažniji grad, sa mnogo više stanovnika – kazao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Da bi motivisali mlade da ostaju u Trebinju, da sklapaju brakove i da proširuju porodice, nadlažni će morati dobro da se potrude, jer su statistički podaci već godinama poražavajući. Iako je u protekloj godini u Trebinju rođeno 16 beba više nego tokom 2016. to teško može da popravi katastrofalnu natalitetnu sliku nastalu tokom posljednjih desetak godina.

– Najviše beba rođeno je 1994. godine, 872 bebe, da bi se poslije 2004. taj broj smanjio ispod 500. Znači ide oko 480, pa naniže, otprilike svake godine za nekih 20 do 30 porođaja bude manje – istakao je načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Srđan Lugonja.

U Trebinju su tokom 2017. godine rođene 344 bebe. Pored većeg broja novorođenčadi, druga lijepa stvar po kojoj će trebinjsko Odjenjenje za ginekologiju i akušerstvo pamtiti 2017. godinu, jeste kompletno renoviranje ovog Odjeljenja. Tako su nakon više od četiri decenije stvoreni bolji uslovi za porodilje i za sve zaposlene.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA