Tajna Titove ljubavnice koja je bila strah i trepet u Jugoslaviji

1997

Josip Broz Tito imao je dvije strasti – lov i lijepe žene. Jedna od njih, o kojoj se najmanje zna je zasigurno Davorjanka Zdenka Paunović, uoči rata studentica francuskog jezika.

– Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su se u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo – kaže beogradski istoričar Čedomir Antić.

Antić kaže da je par proveo zajedno najteže ratne dane i da su bili skupa u doba najvećih borbi.

– Kada je Titu u posjetu u Glavni štab stigla Herta Has, njegova prva nevjenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno – nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

davorjanka
Davorjanka Paunović

Srpski pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi.

– Erotičnost i ljepota. Ona je imala klasičnu ljepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je takođe erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri.

Prva godina rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa.

Među partizanima je bio propagiran moral u kojem nije bilo mjesta privatnom i nije bilo ličnih odnosa. Davorjanka i Tito živjeli su u partizanskom logoru, gdje nije bilo privatnih odaja i sve razgovore su mogli čuti i drugi, bez obzira koliko lični bili. Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenski partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak.

– Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: – Možete ući, Tito vas čeka. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga – Iz susjedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo van i prošetamo, jer ko zna kad će sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi krepkog i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao – Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove.

Seks i svađe
tito i davorjanka
Tito i Davorjanka

I svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene. Kad se jednom Tito požalio svom pratitelju Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savjetovao: – Druže Tito, ja bih nju strijeljao!

Tito nije bio Davorjankina prva ljubav. Bio je to Jovo Kapičić, crnogorski komunista i kasnije upravnik Golog otoka. Silno je patio za Davorjankom, a najveća tuga ga je obuzela kad je nakon Igmanskog marša na Foči vidio Tita i Davorjanku kako jašu na konjima.

Jovo Kapičić
Jovo Kapičić

– Požalio se jednom svom prijatelju koji ga je utješio: Nemaš za čim žaliti, ona je postala strašna osoba. Pred njom se niko ne usudi ništa reći, zbog nje padaju glave – kaže istoričar Čedomir Antić.

Iz Titovog okruženja mnogi nisu trpjeli Davorjanku, pa se zbog nje čak jednom održao i partijski sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Na kraju sastanka, Tito je ustao i rekao: – Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu!

Sahrana u tajnosti
daf30c7bef6b63c5601b
Davorjanka Paunović

– Iako je ta veza trajala kratko, ostavila je jak trag. Zdenka je imala moć ugroziti razne ambicije ljudi iz Titovog bliskog okruženja, pa je tako neposredno uticala i na političke odluke. U Titovoj kancelariji radila je sve do 1946. godine, kad je preminula u 25. godini života. Postoje razne spekulacije, ali prema službenoj verziji umrla je od tuberkuloze. Tito ju je čak poslao na liječenje u Moskvu,  najboljim ljekarima, ali se ona ubrzo vratila i nedugo nakon toga umrla. Pošto ju je jako volio htio je da je sahrane u vrtu Belih dvora, unutar njegove beogradske rezidencije. Nikom nije rekao za njenu smrt, priča Vladimir Arsenijević.

– U tom je vrtu sahranio i svog omiljenog konja i psa. Da se to dogodilo nekom drugom narodu, pisalo bi se o tome u udžbenicima kao o jednoj od najvećih nacionalnih uvreda i poniženja, ali kod Srba to nije slučaj. To samo govori šta je sve učinilo jednoumlje varvarstvo i nasilje – smatra pisac Matija Bećković.

– Nakon Davorjankine smrti više niko nije o njoj smio ništa pričati. A kako i bi? Došla je Jovanka i ko bi pred njom smio pričati o Zdenki? Ipak, u Beli dvor su još godinama dolazili članovi Davorjankine porodice obići njen grob na godišnjicu smrti – kaže Titov unuk Josip Joška Broz.

Niko neće posmrtne ostatke
Grob Davorjanke Paunović
Grob Davorjanke Paunović

– Roditelji su joj pomrli, ali je ostala rodbina koja je dolazila, ali kako su rekli, Tito nikad s njima nije dolazio na grob za godišnjicu smrti, niti je ikad bio tamo. Poslije pada Miloševićevog režima i odlaska Miloševića iz Belog dvora, kompleks je djelimično vraćen vlasnicima – nasljednicima porodice Karađorđević, koji su kontaktirali njenu porodicu i nudili premještanje posmrtnih ostataka u Požarevac, ali oni nisu bila zainteresovani, kaže Čedomir Atnić.

Danas grob održava porodica Karađorđević. Beli dvor je svojim novcem 1934. godine počeo graditi kralj Aleksandar sa željom da sinovima Petru Drugom, Tomislavu i Andreji daruje rezidenciju. Nije doživio kraj radova, pa je dvor 1936. godine dovršio knez Pavle. U međuvremenu, dvor je nacionalizovan i vlasništvo je Republike Srbije. Postao je muzej s kolekcijom umjetničkih slika i velikom bibliotekom, a u ostalim prostorijama je stilski namještaj i mnoge druge vrijednosti.

Dvorski kompleks na Dedinju zapravo ima Stari i Beli dvor i trebali bi biti vraćeni njihovim stanarima – obitelji Karađorđević. No, to se vrlo vjerojatno neće dogoditi i 2018. godine trebao bi biti donesen novi zakon kojim bi se definisao status bivše rezidencije nekadašnjeg predsjednika bivše Jugoslavije. Do tad Beli dvor u kojem je živio Tito, ostaje i dalje u raspadnutom stanju, a brojnim umjetninama i vrijednostima prijeti potpuno uništenje. Grob Davorjanke Zdenke Paunović ostat će izgleda zauvijek u vrtu rezidencijalnog kompleksa, a danas ga održavaju Karađorđevići.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA