Tači: Ivanovićeve ubice htjele da naškode Kosovu

484

Ko god je ubio Olivera Ivanovića, htio je time da predstavi Kosovo kao nestabilnu zemlju, rekao je kosovski predsjednik Hašim Tači. Dodaje da je dobrodošla saradnja srpskih institucija u istrazi.

– Kosovske i međunarodne institucije čine maksimalne napore kako bi se ovo zločinačko ubistvo razjasnilo što je prije moguće. Ovo je Kosovu najmanje trebalo. Oni koji su ovo planirali i izvršili htjeli su da naštete imidžu Kosova i da predstave Kosovo kao nestabilnu kriznu zemlju, kao zemlju metaka, a ne mira – smatra Tači.

Na pitanje novinara da li ima pomaka u istrazi, Tači je rekao da ne može da iznosi informacije koje bi škodile istrazi, ali se nada “da ćemo brzo izneti istinu na svjetlo dana kako bismo razjasnili atentat na jednog viđenog kosovskog političara”.

Kosovski predsjednik dodaje da je najbolje kloniti se spekulacija, te da politika ne treba da se miješa u istragu.

– Juče sam pričao sa srpskim predsjednikom Vučićem i rekao da je za Kosovo dobrodošla svaka saradnja srpske države ukoliko postoji umješanost krugova iz Srbije. Svaka indicija, ne samo iz Srbije već iz svake zemlje, je dobrodošla – navodi Tači.

On dodaje da ubistvo treba što prije razjasniti bez obzira da li ima etničku, poliitčku ili mafijašku pozadinu.

– Trenutno nema naznaka da se radi o etničkim ili političkim. Gospodin Ivanović je bio i srpski državljanin i mislim da je i sam govorio da najmanje problema ima sa Albancima. Čak je govorio da sa Srbima ima velikih problema i da se osjeća ugroženim. Ali naglašavam da ne želim da prejudiciram ko stoji iza ubistva – kaže Tači.

On je zaključio da je mogući cilj inspiratora i izvršilaca pogoršanje međuetničkih odnosa ili podjela među Srbima na sjeveru Kosova, ali da je ideja počinilaca možda bila da “daju Srbiji povod za prekid dijaloga sa Kosovom”. Na kraju tog procesa, dodao je Tači, treba da dođe do priznanja nezavisnosti Kosova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA