Tači i Daut Haradinaj će pred Specijalni sud?

1220

Briselski portal piše da se očekuje da se pred Specijalnim sudom za zločine OVK nađu predsjednik Kosova Hašim Tači i poslanik AAK Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Zvanični naziv suda je Relocirana specijalistička sudska institucija za Kosovo (KRSJI).

Navodi se da je stranka predsjednika kosovske vlade Ramuš Haradinaj AAK prošlog mjeseca pokušala da obori zakon kojim se Kosovo obavezuje na saradnju s ovim tribunalom i da je on juče u Đakovici izjavio da je bio protiv tog zakona dok je bio u opoziciji i da je “protiv njega i sada”.

“EUObzerver” piše da je njegov brat Daut otišao još dalje rekavši prošle nedjelje da će “prvo hapšenje za Specijalni sud” odmah “aktivirati” bivše borce OVK, kao i da se i Tači pridružio osporavanju suda time što je prošlog mjeseca pomilovao petoricu zatvorenika koji su služili kaznu zbog ubistva, kako portal navodi, “porodicu simpatizera Srba 2001. godine”.

Navodi se da su vodeće zemlje EU, kao i SAD, upozorili Kosovo na “teške posljedice” ukoliko se prištinske vlasti odluče da odstupe od tribunala.

Podsjeća se da je stvorila Specijalni sud u Hagu kako bi se taj tribunal pozabavio optužbama da su čelnici OVK bili umiješani u vađenje i prodaju organa srpskih zatvorenika tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, kao i da je KRSJI počeo sa radom početkom 2017. i da se uskoro očekuju prve optužnice.

Portal piše da je EU formirala ovaj sud nakon što je švajcarski senator u Savjetu Evrope Dik Marti u izvještaju iz 2010. optužio OVK za trgovinu organima, kao i da je za sjedište Specijalnog suda odabran Hag zbog strahovanja od zastrašivanja svjedoka na Kosovu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA