Stoltenberg u Makedoniji, zapaljena zastava NATO-a

595

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je u govoru u makedonskom parlamentu pohvalio Makedoniju za napredak u reformama, za koje je rekao da otvaraju mogućnost za punopravno članstvo u Alijansi. Za to vrijeme demonstranti su, ispred Sobranja, zapalili zastavu NATO-a.

Stoltenberg je rekao da su članice NATO i on bili šokirani nasiljem koje se dogodilo u Sobranju 27. aprila prošle godine, a da je sada impresioniran napretkom postignutim od tada.

On je pozdravio reformski plan Vlade Makedonije i sproveđenje reformi, ali je dodao da to mora da se nastavi.

– Vrata za nove članice su otvorena, ali prelazak praga traži ozbiljan posao. Budite transprentni sa nama i sa reformama, a mi ćemo vas podržavati i pomoći vam koliko možemo. Pretvorili ste državu od nestabilne u državu realnih mogućnosti za novi prosperitet – rekao je Stoltenberg makedonskim poslanicima.

Ističući primjer ulaska Crne Gore u NATO, on je rekao da ispred sjedišta Aijanse ima prostora za još zastava, aludirajući da Makedonija ima realne šanse da postane punopravna članca.

Stoltenberg je rekao da zemlje članice prepoznaju novi entuzijazam i da žele da Makedonija uspije, pozdravljajući volju vlade u Skoplju da riješi spor oko imena sa Grčkom.

Generalni sekretar NATO je pozdravio usvajanje Zakona o jezicima kojim se proširuje upotreba albanskog i dogovor o doborosusjedstvu s Bugarskom, a makedonsku vladu je pohvalio za poboljšanje odnosa sa susjedima.

Stoltenberg je rekao da je veoma važna i uloga opozicije koja treba da prati i koriguje vladu, uz napomenu da i građansko društvo treba da nastavi da pomaže reforme.

Dok se Stoltenberg obraćao poslanicima ispred Sobranja Makedonije se okupila grupa građana, među kojima su bili i članovi manje vanparlamentarne stranke “Levica”, koji su protestovali protiv ulaska Makedonije u NATO.

Demostranti su nosili transparente “Protiv rata za profit”, “U NATO ni pod ustavnim imenom”.

Zapalili zastavu ispred Sobranja

Na dvostrukim protestima ispred Sobranja, protiv NATO i protiv antimakedonske politike aktuelne vlade, zapaljena je zastava Alijanse, prenijela je televizijska stanica “Telma”.

Dvije grupe aktivista organizovale su proteste ispred Sobranja u vrijeme obraćanja generalnog sekretara NATO poslanicima.

Na kraju protesta je, kako se navodi, zapaljena zastava NATO.

Protiv NATO je protestovala manja grupa ljudi, a većina je protestovala protiv promjene imena Makedonije, Zakona o upotrebi jezika i Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima sa Bugarskom.

Demonstranti su, dodaje se, izrazii i zabrinutost zbog prisustva velikog broja pripadnika policije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA