Šta nam donosi tehnološka 2018?

571

Mnogi naučnici smatraju da je 2017. godina bila “mračna” za tehnološku industriju, te da 2018. donosi donosi neka nova “uzbuđenja”.

U nastavku teksta vam donosimo o kakvim se to novitetima zapravo radi.

“Povećana” stvarnost

Virtuelna i proširena stvarnost već su pronašle svoje mjesto u industriji videoigara i taj bi trend trebalo nastaviti i u 2018. Uvođenje modernijeg odnosa između korisnika i tehnološkog uređaja podrazumjeva uvođenje 3D projekcija i prepoznavanje pokreta, što će omogućiti još bolje prihvatanje i korišćenje ove tehnologije, ali i pokrenuti pitanje privatnosti i kibernetičke sigurnosti, o čemu takođe treba voditi računa.

Asistiranje pri parkiranju

Autonomna vozila više nisu novina, ali teško da ćemo u skorije vrijeme gledati takva vozila na našim putevima. Brojne prepreke, kako one sigurnosne, tako i regulatorne, ograničavaju dalji razvoj takvog načina prevoza. Stručnjaci smatraju da će se proizvođači automobila više fokusirati na asistirani transport, onaj koji uključuje pomoć pri parkiranju, video prepoznavanje prepreka i upozorenja na nepoznate predmete ispred vozila, a autonomna vozila će morati da sačekaju još malo.

Roboti u medicini

Iako su roboti prisutni u industriji već godinama, još nisu pronašli svoje mjesto u široj primjeni. Međutim, posljednjih nekoliko godina povećana je potražnja za “kućnim” robotima, kao i njihovim sofisticiranijim verzijama izrađenim za vojsku i industriju. U 2018. godini moglo bi doći do veće upotrebe robota u medicini.

Predviđanja hakerskih napada

Kada se govori o tehnologiji nemoguće je ne spomenuti kibernetičku sigurnost i vještačku inteligenciju, ali ovog puta to je u kontekstu zajedničke borbe protiv kibernetičkog kriminala. Hakerski napadi i alati postaju sve sofisticiraniji i ljudima je jednostavno potrebna pomoć kako bi mogli da se odbrane. Vještačka inteligencija bi mogla da pomogne u predviđanju gdje će se napadi dogoditi i kako će se zaštititi.

Razvoj virtuelnih valuta

Virtuelne valute poput bitkoina i lajtkoina već su dobro poznate, a stručnjaci vjeruju da bi u 2018. mogle ući i u redovniju upotrebu. Osim što unose novosti na finansijskom tržištu, tehnologije koje se razvijaju u pozadini virtuelnih valuta mogle bi da podstaknu dalji razvoj kibernetičke sigurnosti i skladištenja podataka.

Aplikacije koje predviđaju šta želimo

Pojaviće se aplikacije koje predviđaju šta želimo, a komunikacija korisnika i uređaja će sve više ličiti na komunikaciju dvoje ljudi uživo. Na primjer, mobilni telefoni će praviti sve bolje fotografije, jer će sami predvideti šta i kako želimo da uslikamo. Znatno će se poboljšati uređivanje videa, pa ćemo snimati više “pokretnih slika” umjesto statičnih fotografija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA