Srđan Amidžić: Eko Toplana – rješava problem grijanja (FOTO, VIDEO)

808

Pred gradskim odbornicima sutra će se na 19. redovnom skupštinskom zasjedanju naći i niz odluka koje se odnose na grijanje u gradu Banjaluci. Radi se o izuzetno krupnim promjenama, koje će suštinski da promjene stanje grijanja u našem gradu.

U proteklih deset godina gotovo čitav jedan gradski budžet otišao je na sufinasiranje gradske toplane, stanje je postalo neizdrživo i tome se mora stati u kraj. Dovoljna količina biomase je obezbijeđena, te naši sugrađani da ne treba da brinu.

Rekao je ovo Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke gostujući u emisiji Banjalučka hronika na Elta televiziji, osvrćući se na izjave opozicionih političara u gradu Banjaluci na predložene odluke.

Eko Toplana 1

– Komentari opozicionih odbornika su mi posebno interesantni. Teza koju neko pokušava da zastupa jeste da je Toplana AD Banjaluka profitabilno preduzeće, a ima obavezu oko 90 miliona KM. Kao da je to nešto što nije mučilo grad Banjaluku. Iznos od pola miliona KM koji se tiče iznajmljivanja postrojenja sadašnje Gradske toplane Eko Toplani je netačan! Eko toplana prema Toplani ima obavezu po dva osnova. Prvi je ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji, gdje će u iznosu od 500 000 KM na godišnjem nivou da obezbijedi sredstva koja su neophodna za funkcionisanje „Toplane“ a.d i onog broja radnika koji ostanu u okviru Toplane AD. Isto tako, ugovorom o strateškom partnerstvu, koji ne tretira ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji Eko toplani, imaju obavezu da na godišnjem nivou ulažu milion i po konvertibilnih maraka na distributivni sistem, koji će, kad god oni to budu ostavljali, ostaviće u vlasništvu „Toplane“ a.d, odnosno grada Banjaluka. Početna ulaganja Eko toplane u novcu iznose 500 000 KM, i milion i po ulaganja u sam sistem. Na sve to, preuzimaju obavezu da postojeće postrojenje Toplane, drže u operativnom smislu u onakvom stanju u kakvom je sada. Optužbe ne stoje – dodaje Amidžić.

Prethodnih dana, aktuelna je i priča o malim akcionarima u Toplani, koji najavljuju tužbe. Amidžić navodi da malih akcionara u Toplani praktično više nema.

– Mi samo treba da u nekom periodu od sedam do 10 dana iz Centralnog registra izbrišemo male akcionare. Ta priča oko malih akcionara je nešto drugo. Toplana AD jeste firma koja je opterećena gubicima, firma koja je opterećena svojim obavezama, ali moramo da znamo da su oni koji su žvijeli oko Toplane živjeli sasvim solidno od iste te Toplane. Mi prvenstveno štitimo interese grada Banjaluka. Mi ne možemo da dozvolimo da, ukoliko smo prošle godine dali 11,5 miliona KM da pred odbornike izađemo sa odlukom o kreditnom zaduženju četiri miliona KM, da ta sredstva prebacimo Toplani a.d. da bi oni opet mogli da kupuju energente. Ne, štitimo interese Grada. Od toga odustati nećemo – ističe zamjenik gradonačelnika Banjaluke

Eko Toplana 2

Govoreći o novom tarifnom sistem, Amidžić naglašava da će se cijena grijanja mijenjati samo za one korisnike koji imaju ugrađene kalorimetre.

– Kroz projekat Eko toplane mi stvaramo finansijsku kondiciju za grad Banjaluku, odnosno da građanima koji nisu korisnici Toplane pružimo i vratimo u skladi sa njihovim potrebama, koji nemaju veze sa grijanjem, već sa nekim drugim projektima. Sa druge strane, taj novi obračun se odnosi i na one koji su korisnici Toplane. Tu imamo dvije kategorije korisnika. Postoji oko 85% korisnika za koje se ništa ne mjenja – to se odnosi na poslovne prostore, nebitno da li imaju kalorimetar ili ne. Za domaćinstva koja plaćaju paušalno, i za njih cijena ostaje ista. Ono što se mijenja, to je za korisnike koji imaju ugrađene kalorimetre, a to će da iznosi 0,32 KM po metru kvadratnom bez PDV – a. Znam da nije popularno govoriti da ćemo povisiti cijene, ali s druge strane moramo se ponašati odgovorno. Ne možemo da napravimo Toplanu koja će ući u gubitke u naredne godine. I sa ovim fiksnim dijelom, imaće najeftinije grijanje u gradu Banjaluci. Ne kažem da nije poskupljenje, nego je neminovnost. 0,32 KM je stvar političkog kompromisa, za razliku od Sarajeva, gdje je to 0,56, u Beogradu 0,76 a u Kragujevcu 0,44.

Amidžić je naglasio da je prezentacija nove „Eko Toplane“ tek – nulta faza. Slijedi ulaganje u distributivnu mrežu.

Eko Toplana 3

– U svemu ovome mnogo nam je pomogla slovenačka firma „Petrol“. Oni su sagledali kompletnu mrežu, gdje imamo kritične faze i slično. Polako se prelazi sa određenim zahvatima da bi količina koja dolazi do korisnika bila veća i da bi korisnik imao bolje grijanje – dodaje Amidžić.

On je istakao da je izuzetno ponosan na činjenicu da je cijelom projektu podršku dao upravo EBRD. To najbolje govori o njegovoj opravdanosti.

– Oni su radili reviziju na 250 strana. Prošli su sve segmente koje neko sada dovodi u pitanje. Oni su zaključili da je sve u skladu sa propisima i sa rokovima. To je ono što daje poseban kvalitet ovom projektu. Ukoliko se pokaže da je usluga grijanja kvalitetna, nadaju se kako će se korisnici, koji su se ranije odjavili sa Toplane, ponovo da priključe na mrežu. Ono što svakako ohrabruje u tom pogledu jeste činjenica da je u januaru mjesecu bilo izuzetno malo reklamacija, zaključuje Amidžić gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA televizije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA