Srbi u Hagu proslavili Božić, paru iz česnice izvukao Hrvat

753

Srbi zatočeni u Sheveningenu proslavili su Božić, ali pored Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Miće Stanišića, kako se saznaje novčić iz česnice dobio je – Hrvat Berislav Pušić.

Četvorica Srba pozvala su petoricu Hrvata, Jadranka Prlića, Bruna Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Pušića, da im budu gosti na ručku za ovaj praznik. Stojan Župljanin, koji je zamjesio i ispekao česnicu, izlomio je svakome po parče, a Pušić je u svom našao jedan evro.

On je bivši načelnik službe za razmjenu zarobljenika u tzv. Herceg-Bosni tokom rata u BiH, osuđen je na deset godina zatvora i na slobodu bi trebalo da izađe početkom aprila.

Na božićnoj trepezi u Sheveningenu bili su pečenje, salata i sokovi. Kad su vjerska slavlja ili rođendani, zatvorenicima je dozvoljeno da preko zatvorske službe naruče hranu koju žele i svečano obilježe svoj praznik. Oni to sami plaćaju, a namirnice ili gotova hrana prolaze rigoroznu kontrolu. Srpske zatvorenike u ponedjeljak je posjetio i starešina roterdamske crkve, svešetenik Vojislav Bilbija. Držao je liturgiju u zatvorskoj kapelici, kojoj su prisustvovala sva četvorica.

General Ratko Mladić dobio je u pritvoru nekoliko stotina čestitki za Božić.

– Drago mu je i raduje se kad ih dobije. To su uglavnom pozdravi, ljudi mu daju podršku, poručuju da ne klone, da će ga zauvjek pamtiti… – rekao je generalov sin Darko.

– Većina tih pisama je od nepoznatih ljudi, Srba širom svijeta, ali mnogo mu i Rusi pišu. Ranije je na svako pismo odgovarao, ali sad se zamara, pa ne stigne baš na svako da uzvrati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA