Sportski vremeplov: Zbog ljubomore “sredila” napad na rivalku

846
Tonja Harding

Na današnji dan 1994. godina proslavljena američka klizačica Tonja Harding organizovala je napad na najveću rivalku, Nensi Kerigen.

Ljubomorna šampionka nije mogla da podnese konkurenciju, pa je skovala paklen plan. Zajedno sa suprugom Džefom Džilolijem i tjelohraniteljem Šonom Ekartom trio je unajmio sitnog kriminalca i reketaša Šejna Stenta da obavi “prljav posao”. Stent je pratio Kerigenovu i priliku da je povrijedi ugrabio je u Detroitu, nakon što je Nensi završila trening noć uoči početka Nacionalnog šampionata.

Stent je teleskop-palicom udario žrtvu u desnu nogu, ali je na svu sreću koljeno promašio za nekoliko centimetara. Napad je izazvao neviđenu medijsku pažnju i predstavljao je nacionalnu vijest. Tonja Harding trijumfovala je na šampionatu i plasirala se za Olimpijske igre. Keriganova zbog povrede nije učestvovala na takmičenju, ali se brzo oporavila, tako da je i ona uvrštena u olimpijski tim SAD.

Policiji nije trebalo dugo da otkrije da je u nezapamćeni sportski skandal umiješan Tonjin suprug. On je uhapšen zajedno sa Stentom, Ekartom i Derikom Smitom, koji je vozio auto kojim je Stent pobjegao nakon napada. Još manje vremena je bilo potrebno da Džef prizna krivicu u zamjenu za svjedočenje protiv Hardingove i saučesnika.

Tonja Harding uspjela je da izbjegne zatvor, ona je priznala krivicu za učešće u planiranju i organizaciji napada. Za svoj udio u zločinu kažnjena je uslovnom trogodišnjom kaznom, 500 sati društveno korisnog rada i novačnom kaznom od 160 000 dolara. Uz to, Tonja Harding je dobila doživotnu zabranu da se bavi umjetničkim klizanjem.

Prvi boks meč

o Godine 1681. održan je prvi boks meč. U ringu su se našli batler i mesar vojvode od Albermarla.

Najduža NBA utakmica

o Na današnji dan 1951. godine odigrana je najduža utakmica u istoriji NBA lige. Indijanapolis Olimpijans su nakon šest produžetaka savladali Ročester Rojalse (75:73).

Rođen Kristijan Đorđević

o Četvrt vijeka kasnije rođen je srpski fudbaler Kristijan Đorđević. Nakon što se dokazao u Rojtlingenu, sa uspjehom je nosio dres Štutgarta, a potom i Šalkea. Dobre partije u Bundesligi donijele su mu i poziv u nacionalni tim. Za “plave” je odigrao svega jedan meč, protiv Švajcarske u Nišu (1:1).

Vilkins ispred Ojerbaha

o Godine 1995. strateg Atlante Leni Viklins postao je najuspješniji trener u istoriji NBA lige, pošto je upisao 939. pobjedu. Time je prestigao još jednog legendarnog stručnjaka, Reda Ojerbaha.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA