Sportski vremeplov: Niste se svađali sa sudijama, kažnjeni ste!

445
Kent Kuk

Na današnji dan 1969. godine kontroverzni vlasnik LA Kingsa Džek Kent Kuk kaznio je svoje igrače jer se nisu svađali sa sudijama!

Hokejaši “kraljeva” tog 1. januara su igrali meč sa Sent Luis Bluzom. Prva bitka u Novoj godini okončana je bez pobjednika, ali i bez golova. Kent Kuk je bio bijesan zbog rezultata, ali još više zbog nekih odluka na arbitara. Takve rekacije su izostale od aktera sa leda, što je dodatno razbjesnilo “gazdu”. Vlasnik Kingsa nije tek tako prešao preko svega, pa je odlučio da čitav tim kazni sa po 100 dolara.

Ken Kuk je u to vrijeme bio i vlasnik LA Lejkersa, izgradio je legendarni Forum u Inglvuda, imao je “njuh” za posao, ali i prijeku narav, što su osjetili hokejaši Kingsa.

Rođen Pjer de Kuberten

o Godine 1863. rođen je Pjer de Kuberten, francuski pedagog i istoričar, osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta. Inspirisan arheološkim nalazima iz doba drevne Grčke u Olimpiji, kao i sportskim takmičenjima u Velikoj Britaniji, De Kuberten je došao na ideju da obnovi tradiciju sportskih nadmetanja poznatih kao Olimpijske igre. Sa ovom namjerom je 1894. organizovao kongres na Univerzitetu Sorbona. Tada osnovan MOK, te odlučeno da se prve moderne Igre održe u Atini 1896. i da se potom održavaju svake četiri godine.

Rođen Stevan Nešticki

o Na današnji dan 1944. godine rođen je legendarni fudbaler Vojvodine Stevan Nešticki. Karijeru je počeo u omladinskom timu Slavije, da bi kasnije pristupio Voši. Bio je član šampionske generacije iz 1966. Tragična smrt koja ga je zadesila 29. aprila 1968. godine, nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv ČSSR u Novom Sadu (2:0), prekinula je njegove fudbalske snove, uspon i očekivane rezultate.

Podvig Ernija di Gregorija

o Tri decenije kasnije košarkaš Bafala Erni di Gregorio u pobjedi nad Porlandom (120:119) upisao je 25 asistencija. To je NBA rekord u konkurenciji novajlija.01

Tragedija u Pakistanu

o Godine 2010. najmanje 96 ljudi je poginulo, a više od 100 ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu na odbojkaškoj utakmici u pakistanskom Laki Marvatu.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA