Specijalci traže oslobađajuću presudu!?

933

Odbrana optuženih, u slučaju specijalaca/pljačkaša sa autoputa, danas je u Vrhovnom sudu tražila ili da se ukine prvostepena presuda optuženima ili da četvorka, zbog nedostatka dokaza, bude oslobođena.

Ako ih i Vrhovni sud ipak proglasi krivim, predlažu manje kazne. Zbog pljačke 617 hiljada maraka banjalučki Okružni sud osudio ih je na ukupno 42 godine zatvora.

– Dokazi koji se nalaze u sudskom spisu su brojni nezakoniti dokazi na kojima se ne može zasnovati sudska presuda, a oni koji postoje u spisu ne daju dovoljno elemenata da se oni proglase krivim – rekla je Jasminka Jovišević, advokat osuđenih.

Tako ne misle i tužioci koji u sudnici, ali ni van nje, nisu puno pričali. Ostaju pri presudi iz maja prošle godine kojom su, zbog filmske pljačke na autoputu Banjaluka-Gradiška, Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, kao bivši pripadnici specijalne policije, dobili po 11, a Oleg Banda iz auto-kuće “Kvatro” devet godina zatvora.

– Smatram da su neosnovani navodi žalbi i predlažem da se presuda Okružnog suda u Banjaluci potvrdi. Čekamo odluku Vrhovnog suda – kaže Živana Bajić, tužilac Posebnog odjeljenja za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala

Odbrana čak predlaže da, zbog međunarodnog karaktera, slučaj preuzmu Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine jer je u vrijeme pljačke novac banke prevožen u Hrvatsku. Sve što su pričali advokati, redom su podržali i bivši specijalci.

Prvostepenom presudom, bivšim specijalcima je produžen pritvor i oduzeta protivpravno stečena imovinska korist od 543 hiljade maraka. Kao otežavajuće okolnosti sud je uzeo u obzir da su trojica od četvorice bili članovi specijalne policije, da su koristili puške, ranili jednog čovjeka – a pljačku izvršili u po bijela dana na autoputu kojim su i tokom pucnjave cirkulisala vozila.

Nakon javnog dijela sjednice sudsko vijeće se povuklo da iza zatvorenih vrata donese odluku. Presuda u ovom predmetu očekuje se za 15, najduže mjesec dana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA