Slučaj bebe ostavljene u kontejneru: Majka danas na ispitivanju

808

Prvog dana Nove godine cijeli region je uzdrmala vijest o bebi koja je pronađena u kontejneru za smeće u centru Sarajeva. Policija je juče pronašla majku, a danas je ona saslušana u Tužilaštvu.

Nakon što je juče uhapšena ženska osoba Dž. B. (39) osumnjičena da je ostavila bebu u kontejneru, danas je sprovedena u Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

– Osumnjičena je predata u Tužilaštvo, te će biti zadržana 24 sata. Nakon što je postupajući tužilac ispita bit će odlučeno o daljim mjerama u ovom slučaju. Ona je osumnjičena za krivično djelo napuštanje djeteta – kazala je portparol Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

Bebu u kontejneru pronašli policajci 

Dijete je pronađeno u nedjelju, 31. decembra 2017. godine u 17.25 sati, zamotano u deku u jednom od kontejnera u ulici Koševo.

Inspektor MUP Kantona Sarajevo Viktor Ćatić istakao je da je policija intervenisala po dojavi jednog građanina koji je sakupljao sekundarni otpad i u kontejneru vidio bebu. Novorođenče je bilo umotano u dekice.

Adnan Turčalo i Midhat Hodžić policajci su koji su prvi stigli na mjesto događaja. Bebu su pronašli među smećem i odvezli je na Pedijatrijsku kliniku.

Ljekari koji su pregledali dijete konstatovali su da je riječ o djevojčici starosti od dva do pet dana te da je dobrog zdravstvenog stanja. Pretpostavlja se da je beba ostavljena u kontejneru odmah nakon otpuštanja majke iz bolnice.

Načelnik opštine Centar Nedžad Ajnadžić juče je posjetio malenu djevojčicu.

posjeta-bolnici-nasl

– Svi najviše priželjkujemo da se u njenoj majci rodi ljubav i ovo se završi na najbolji mogući način. Kao načelnik Opštine Centar želim kazati da smo spremni nastaviti finansijski pružati podršku ovoj klinici, socijalnoj službi te svim institucijama koje budu uključene u rješavanje životnog pitanja ovog djeteta. Želimo nagraditi građanina koji je prijavio ovaj slučaj, ukoliko je poznat njegov identitet, te dvojicu policajaca koji su svojom brzom i spretnom reakcijom sprečili dalekosežne posljedice za ovo malo biće, sve s ciljem da se probudi savjest naših sugrađana na koji način treba reagovati da bi se zaštitile nemoćne bebe koje se ne mogu brinuti same za sebe – objasnio je načelnik opštine Centar.

Osoblje Klinike za pedijatriju kaže da je beba bila blago pothlađena kada su je preuzeli, ali da nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica.

– Pružili smo joj svu potrebnu njegu i ona će do daljnjeg ostati na našoj klinici, dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje za bebu. Dijete je otpušteno iz porodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće – objasnilo je medicinsko osoblje Klinike za pedijatriju.

Dati ime djetetu i dodijeliti matični broj

Kako nalaže procedura u ovakvim slučajevima djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj, navode iz Centra za socijani rad Sarajevo.

– Nakon toga se traži najbolje moguće rješenje za dijete, a to je prema našim procjenama hraniteljska porodica. Pošto je beba nađena na području opštine Centar nadležnost za njeno zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove opštine – dodaju iz Centra za socijani rad.

O uzrocima i okolnostima koje majku navedu da ostavi svoje dijete teško je i rano govoriti, kažu u Centru za socijalni rad Kantona Sarajevo. Posmatra li se generalna slika napuštanja djece ekonomski faktori su ključni, iako je visok procenat napuštanja djece zbog neželjene trudnoće, kažu u Centru.

– Onda u tim slučajevima se majke odluče odmah po porodu da ostavljaju djecu bilo da ih ostavljaju u porodilištu ili na ovako brutalan način, da je dijete ostavljeno u kontejneru. Iako je bilo zamotano i u dekice i u sve ostalo pa možda i malo zbrinuto u podsvijesti te majke, možda je bilo da treba i brinuti – kažu iz Centra za socijalni rad.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA