Selektor Srbije o obrazu, politici, braći Hrvatima, samo ne o rukometu

645
Selektor Srbije

Selektor Srbije Jovica Cvetković uzburkao je strasti pred današnju bitku sa Francuskom (18.15 časova), u drugom kolu glavne faze Evropskog prvenstva.

Činjenica je da “orlovi” u okršaju sa najtrofejnijom reprezentacijom u istoriji rukometa nemaju baš prevelike šanse. Ali, to nije razlog da ne izađu na teren sa ciljem da pobijede, da se “pobiju” sa favoritom i, zašto ne, iznenade ga.

Cvele bi da pomogne Hrvatima

Čini se, međutim, da takva uvjerenja ne dijeli srpski strateg. Cvetković u uvertiti duela praktično nije ni govorio o rivalu, taktici, pripremi, eventualnoj senzaciji. Cvele je zato pričao o “braći Hrvatima”, od kojih očekuje “podršku sa tribina”, ustvrdivši da bi više volio da domaćin smotre ode u polufinale nego “trikolori” koji su, kako je rekao, svjetlosnim godinama ispred njegovog tima. Jovica je dodao i da Srbija “prije svega treba da sačuva obraz” kao i da će “Hrvatima dobro doći da izmorimo Francuze”.

“Cvetković bi završio karijeru selektora u svakoj ozbiljnoj organizaciji. Pa kakav motiv ima neki naš mladi igrač kad pročita da treba da izmori protivnika. Tuga ko je sve uhvatio najodgovornije pozicije u ovoj Srbijici!”

Opšti stav je da Cvetković ima pravo da navija za koga želi, da Hrvate naziva braćom i priželjkuje njihov prolaz dalje. No, kao selektor Srbije, morao bi više da vjeruje u svoj tim, igrače čini boljim, “bilda” samopouzdanje ekipe i u svakoj utakmici juri pobjedu, bez obzira koliko ona bila (ne)realna. Ne čudi zato što je Cvetkovićeva izjava izazvala burne reakcije, pa je selektor osjetio potrebu i da je pojasni. Tom prilikom je potpuno “zaplivao” u političke vode:

– Živjeli smo kao braća 40 godina smo, pomiješane krvi. Bilo nam je lijepo. Izrekao sam istinu koja ne smije da se kaže. Hoćemo li ćutati i pokazati da smo mrtvi, samo toga nismo svjesni, čekamo da nam jave? Hoćemo li našoj deci ostaviti pogrome, oluje, klanje ili pak pokazati da postojimo dajući im djelić našeg srećnog djetinjstva kada nismo znali za razlike među ljudima? Da li ćemo se zadovoljavati što ovakvi mali, ništavni, slijepi, predstavljamo klozet Evrope? Ne, ne bi trebalo zaboravljati, ali treba praštati zbog budućnosti. Baš me briga za sve one politike koje nas dijele – zaključio je selektor Srbije za zvanični sajt RSS.

“Selektore, daleko ti lijepa kuća”

Ako je prva Jovicina izjava zatalasala vode, druga je izazvala uragan. Tako je jedan navijač napisao da ga je “sramota što je ovaj čovjek selektor”.

– Crni Cvetkoviću, razvalila te tvoja braća 10 razlike, ispljuvali te sa tribina, imaš samo jednu pobjedu i sve ostalo ubjedljive poraze. Igra ti je očajna, ispod svakog nivoa, a ti umesto da se pokriješ ušima, pričaš o politici! Sram te bilo svake riječi i zbog Jasenovca, Jadovna, Bljeska, Oluje… Niko ti nije stradao, pa ih nazivaš braćom! Daleko ti lijepa kuća i tebi i tvojoj braći, očajni selektore i još gori čovječe.

Rasplet

Eventualnim trijumfom nad Srbijom, rukometaši Francuske bi “zacementirali” plasman u polufinale. U drugom današnjem meču Švedska ima priliku da pobjedom protiv Bjelorusije (20.30) značajno popravi šanse za prolaz dalje iz grupe I. U grupi II sve je još otvoreno. Danska je sinoćnim slavljem protiv Njemačke (26:25) “jednom nogom” među četiri najbolje. Korak ka polufinalu napravila je i Španija, sigurnim trijumfom u okršaju sa Makedonijom (31:20).

Drugi navijač je u komentraima na jednom sajtu napisao da su “Cvetković političke izjave samo odraz nemoći kao trenera”:

– Ko si ti da Hrvatima oprostiš pokolje u 20. vijeku? Umjesto da si radio ono za šta si doveden, ti si predao Hrvatima pobjedu od 10 razlike. Trebali su te bojkotovati sami igrači nakon te utakmice.

Jedan od pristalica “orlova” nije se osvrtao na politiku, već je “poentirao” na sportskim motivima.

– Ovaj bi završio karijeru selektora u svakoj ozbiljnoj organizaciji. Pa kakav motiv ima neki naš mladi igrač kad pročita da treba da izmori protivnika? Čemu dodvoravanje Hrvatima? Poštovanje svakako, ali dodvoravanje? Tuga ko je sve uhvatio najodgovornije pozicije u ovoj Srbijici!

Karabatić više vjeruje u Srbiju

Ako uporedimo izjave Jovice Cvetkovića i Nikole Karabatića, čini se da jedan od najboljih rukometaša u istoriji više vjeruje u “orlove” nego njihov selektor.

– Možda Srbi nemaju šanse za polufinale, ali mislim da je ta činjenica još opasnija po nas. Oni nemaju šta da izgube, a na nama je pritisak jer moramo dobiti. Pritom Srbija jako dobro igra, tako da moramo biti jaki od samog početka. Očekujem tešku utakmicu.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Ево ко нам води Србију? Браћа, можда за несрећног Цветковића, за ”Жене у црном” Натшу К., Соњу Б., Чеда Ј., и још понеку српску несрећу у Србији и Републици Српској.

Comments are closed.