SDA i Izetbegović su platili proslavu Dana RS

597
nermin niksic

Iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) ističu da ne žele učestvovati u predizbornim trikovima SDA, te pozivaju Bakira Izetbegovića da, ukoliko želi tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS, to učini sam.

– Zaprepašteni smo novom količinom laži i obmana iz kuhinje SDA i njihovog posrnulog lidera Bakira Izetbegovića. Mi u, Socijaldemokratskoj partiji BiH, nemamo dilema kada je u pitanju poštivanje vladavine zakona, pa tako i po pitanju odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju Dan RS – saopštili su iz SDP BiH, te podsjetili Izetbegovića i njegovu SDA kako su upravo njihovi zastupnici u Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS podržali proslavu Dana RS.

– Nije SDP, već SDA-ov premijer Fadil Novalić, zvao poslanike Domovine u NS RS da podrže budžet RS, kao što su to uradili i prošle godine.

Takođe, nije SDP, već su SDA i Izetbegović u kafani u Lukavici Miloradu Dodiku i njegovoj vlasti osigurali stotine miliona KM, kroz usvajanje aranžmana sa MMF-om.

Na istom mjestu i istog dana Izetbegović je potpisao sramni Mehanizam koordinacije kojim je, osim entitetskog veta, u pregovorima sa EU uveden i kantonalni veto, a na čemu su Izetbegoviću javno zahvalili Dodik i Čović.

Nedavno su SDA i SNSD, kao dio Koalicije za siromašenje građana, izglasali povećanje akciza, koje će u vidu novogodišnje čestitke dovesti do vala poskupljenja u cijeloj BiH.

Još jednom ponavljamo da ne želimo učestvovati u predizbornim trikovima SDA, te pozivamo Bakira Izetbegovića da, ukoliko želi tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS, to učini sam, a ne da se krije iza Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Tako će pokazati da ima hrabrosti stati iza svoje politike sukoba i vještačkih tenzija, te ujedno preuzeti odgovornost za sve što će takva politika donijeti svim građanima BiH, stoji u saopštenju SDP-a.

Podsjećamo, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić zakazao je danas sastanak sa poslanicima iz Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda RS, a tema sastanka je nastavak obilježavanja Dana Republike.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA