Rukomet je opet u modi: Sve što treba da znate o Evropskom prvenstvu

871
Evropsko prvenstvo
Rukometaši Njemačke i Španije u najužem su krugu favorita na kontinentalnoj smotri koja u petak počinje u Hrvatskoj

Kome će broj 13 biti srećan? Odgovor na ovo pitanje saznaćemo u nedjelju, 28. januara, kada se spusti zavjesa na 13. Evropsko prvenstvo za rukometaše.

Početak januara je vrijeme kada se rukomet vraća u modu. Ovogodišnja kontinentalna smotra, koja počinje u petak, održava se u komšiluku, u Hrvatskoj, gdje će se 16 najboljih timova Evrope boriti za prestižni pehar. Trofej brane Nijemci, a na njega jurišaju Hrvati, Francuzi, Danci i Španci. Zatim slijedi grupa reprezentacija koje su sposobne svakome da pomrse račune, ali teško da mogu otići do kraja. Nju čine Slovenci, Norvežani, Šveđani, Mađari, Srbi, Makedonci i Islanđani. Preostala četiri sastava na turniru su Crna Gora, Bjelorusija, Češka i Austrija. Njima pripada epitet autsajdera.

Do polufinala stižu stvarno najbolji

Naravno, iznenađenja su uvijek moguća, međutim, sistem takmičenja je takav da vas jedna “srećna” pobjeda ne može odvesti do medalje. Naime, selekcije su podijeljene u četiri grupe iz koje će po tri najbolje proći u glavnu fazu. Pri tom će prenijeti bodove osvojene samo protiv timova koji idu dalje. Zatim će svaki sastav odigrati još tri duela sa ekipama iz grupe s kojom se ukrštaju. U ovom slučaju se “spajaju” grupe A i B, odnosno C i D. Samo dva tima će izvaditi vizu za polufinale.

“Izranjavana” Njemačka te 2016. je napravila veliki podvig i, uprkos prognozama, uzela zlato u Krakovu. “Panceri” će pokušati isto da učine i u Zagrebu, pod vođstvom novog selektora Kristijana Prokopa. Kormilar evropskih prvaka ima jasan plan kako do cilja, a to je jaka odbrana i puno lakih golova iz kontri, koje po običaju predvodi Uve Genshajmer.

Djordjic
Svako od nas ne treba da misli na sebe, ekipa mora da bude na prvom mjestu. Uspijemo li u tome, možemo otići daleko
Petar Đorđić, rukometaš Srbije

– Ukoliko natjeramo protivnike da prave greške, sposobni smo da ih kažnjavamo golovima iz kontranapada. Odbrana ne bi trebala da bude problem jer imamo veliku rotaciju i igrače koji mogu da pokrivaju skoro sve pozicije – otkrio je Prokop dio plana.

Prvi koji će pokušati da osujete taj plan su domaćini. Hrvatska je već godinama rukometna velesila i sa velikih takmičenja vrlo rijetko se vraća bez odličja. U bogatoj zbirci medalja nedostaje samo jedno zlato, ono evropsko. “Kockasti” imaju dva srebra i tri bronze. Domaći teren je idealno mjesto da se kolekcija kompletira. No, on nosi i veliki pritisak o kojem je govorio Ivan Pešić:

– Naravno, takmičenje želimo da počnemo sa maksimalnih šest bodova. Međutim, osjećamo određeni imperativ jer igramo pred svojim navijačima. Zato je najbolje da idemo korak po korak. Mi smo jedna velika porodica i taj timski duh biće naš najveći adut.

Tradicija na strani Francuske

Ako se neobična tradicija nastavi, pehar će, kao i sa SP 2009, iz Zagreba otići za Pariz. Naime, Francuzi svake četiri godine osvajaju kontinentalnu krunu. Bili su šampioni 2006, 2010, 2014, pa je tom logikom red i da 2018. odu do kraja.

– Da, ako tako računamo, onda je sve jasno. Iskreno, nisam ni razmišljao na taj način. Bili bismo presrećni takvim epilogom, ali nećemo da se uzdamo u brojke i statistike. Učinićemo sve da vratimo titulu, no, u Hrvatskoj će to biti izuzetno teško učiniti – poručio je jedan od najboljih rukometaša ikada Nikola Karabatić.

Španci sa Raulom Entreriosom, Aleksom Dujšebajevom, Đoanom Kanjelasom, Hulenom Aginagaldeom… odnosno Danci sa Mikelom Hansenom, Niklasom Landinom, Hansom Lindbergom, Reneom Toft Hansenom… sposobni su ne samo da pobijede svakog protivnika, nego i da uzmu medalju.

Petar Nenadić biće jedan od glavnih aduta srpskog nacionalnog tima
Petar Nenadić biće jedan od glavnih aduta srpskog nacionalnog tima

Srbija se ne može svrstati u ovu grupu timova. Šta više, s obzirom na formu i poraze u pripremnom periodu, “orlovima” bi uspjeh bio i da prođu prvu grupu u kojoj će koplja ukrstiti sa Hrvatskom (12. januar, 20.30 časova), Švedskom (14. januar, 18.15) i Islandom (16. januar, 18.15). Tokom priprema na vidjelo su izašli svi problemi sa kojima se susreće selektor Jovica Cvetković. Doduše, Srbija je na gotovo svako veliko takmičenje išla sa ciljem da se umiješa u borbu za medalju. Ovog puta rijetko ko spominje odličja, što možda i nije loše.

“Problem Srbije je kako da oformi tim”

O tome koliko ekipa može na šampionatu u Hrvatskoj, pričao je odlični lijevi bek Petar Đorđić:

– Očekuju nas veliki izazovi u Splitu, protiv tri tima sa potpuno različitim stilovima igre. Hrvatska je domaćin i kandidat za zlato. Švedska je na prošlom Svjetskom prvenstvu igrala odlično i siguran sam da ima kvalitet za medalju. Island je neugodan protivnik s kojim po tradiciji igramo teške i neizvjesne mečeve. Imamo sjajne indivicualce u reprezentaciji, ali problem Srbije je kako da oformi jak tim. Svako od nas ne treba da misli na sebe, ekipa mora da bude na prvom mjestu. Uspijemo li u tome, možemo otići daleko.

Grupe

U grupi A će se nadmetati Hrvatska, Srbija, Švedska i Island. U B će bitke biti Francuska, Norveška, Bjelorusija i Austrija. Grupu C čine Njemačka, Slovenija, Makedonija, Crna Gore, dok je D rezervisana za Španiju, Dansku, Mađarsku i Češku. Mečevi u novoformiranim grupama I i II igraće se od 18. do 24. januara. Polufinala su zakazana za 26, a bitke za medalje za 28. januar.

U EHF-u su se potrudili da predstojeće Evropsko prvenstvo maksimalno približe fanovima. Tako će dešavanja sa turnira putem televizije biti emitovana u 175 zemalja, uključujući i BiH. Pravo prenosa otkupio je RTRS. Pored “rukometnih” regiona, mečevi će se pratiti i u Sjevernoj i Južnoj Americi, Velikoj Britaniji, Gruziji, Ukrajini, Jermeniji, Azerbejdžanu, Moldaviji, Kazahstanu, Tadžikistanu… Organizatori očekuju da će prenose kumulativno pratiti 1,6, milijardi ljudi. Uz to, najavljene su i novine na “strim” servisu, kao i društvenim mrežama.

Šveđani znaju samo za zlato

Za kraj, malo o najtrofejnijim rukometnim nacijama Evrope. Na vrhu ove liste nalazi se Švedska, koja je osvojila četiri zlata. Zanimljivo, to su joj i jedine medalje. Na “koti dva” su Francuzi, koji se mogu pohvaliti sa tri najsjajnija odličja i jednom bronzom. Zatim slijede Danci, koji su skupili dva zlata, srebro i tri bronze, te Nijemci, koji su dva puta bili prvaci, jednim vicešampioni, dok su jednom zauzeli treću poziciju. Šesto mjesto liste pripada Rusiji, s kojom se zatvara šampionski krug. “Zbornaja komanda” ima zlato i dva srebra. Španci i Hrvati su zbirno izgubili šest finala, Srbi i Slovenci po jedno.

Dejan Marić

Nova tehnologija za pravedniju igru

Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj označiće će početak šire upotrebe tehnologije u procjenama spornih situacija. Kako su naveli iz EHF-a, to je u interesu sporta kako bi igra bila prtavednija. Ugledajući se na ostale sportove, a šampionatu će sudije koristiti video-tehnologiju pri procjeni sumnjivih situacija. Kod zapisničkog stola biće ekran na kojem će arbitri moći da pregledaju snimak situacije koju žele. Naravno to ne znači da će stalno prekidati igru. Većinom će to raditi kada je riječ o grubim prekršajima na ivici crvenog kartona, pregledavanja da li je lopta cijelim obimom prešla gol-liniju ili kada je napravljena nepravilna izmjena koja se kažnjava suspenzijom na dva minuta. Drugih posebnih uputstva sudijama nema, mada je cilj bolji kriterijum oko žutih i crvenih kartona, te trajanje napada od približno 30 sekundi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA