Raste broj migranata u Hercegovini

489

Hercegovina nikad nije imala više migranata nego ovih dana. Nekada ih je najviše bilo u selima oko granice, a sada se migranti mogu sresti i u gradu na Trebišnjici.

U zadnjih mjesec i po dana broj migranata prelazi 200. Trebinjske kancelarije Službe za poslove sa strancima novinari su jedva pronašli, ipak migranti to dosta vještije rade. Očevici kažu da skoro svakog jutra, u zadnjih nekoliko dana, u grupama čekaju ispred ovih vrata da službenici dođu u svoje kancelarije.

Jutros ih je čekalo dvanaest. Baš kada i novinari, pred kancelarije je, u pratnji policije, došao i vidno iscrpljeni bračni par sa djetetom od 10 godina. Trebinjski službenici za odnose sa strancima imaju pune ruke posla, pa su im u pomoć pritrčale kolege iz drugih gradova. Migrnati su počeli kucati i na vrata Crvenog krsta u Trebinju.

– Evo već u nekoliko navrata pokucali su na adresu Crvenog krsta Trebinje. Mi smo svakako odgovorili sa namirnicima za neke osnovne potrebe, dali smo što smo imali – rekao je Aleksandar Koprivica, iz Crvenog krsta z Trebinju.

Najviše posla sa migrantima i dalje imaju policijski službenici. Apeluju na građane da ih obavještavaju i kažu da se strani državljani bez dokumenata najčešće kreću u manjim grupama.

migranti trebinje

– Bilo je nekoliko slučajeva krijumčarenja ali najčešće su to male grupe među kojima ima i maloljetnih osoba i u nekoliko slučajeva smo morali reagovati zbog nihovog lošeg zdravstveng stanja i te osobe su prebačene u medicinske ustanove – kazala je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH, prenosi ATV.

– Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da ukoliko primjete bilo kakva sumnjiva lica koja se kreću bilo glavnim ili sporednim saobraćajnicama ili se sakrivaju u napuštenim objektima, obavezno obavjeste policiju na besplatni broj telefona 122 – rekao je rekla je Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave Trebinje.

Sirijaca je i dalje najviše na području Hercegovine. Granični prelazi Klobuk, Deleuša i Krstac najčešća su ruta migranata. U nadležnim sližbama se plaše još veće najezde stranih državljana bez dokumenata jer ih u Albaniji ima skoro 50 000 koji bi, preko Crne Gore, mogli ka ovom dijelu Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA