Putin o Trampovoj listi: Psi laju, karavani prolaze

467

Američka administracija objavila je listu 114 ruskih političara i 96 oligarha koji su napredovali tokom vladavine predsjednika Vladimira Putina.

Odgovarajući na pitanja novinara zašto i on nije na “Putinovoj listi” koju je sastavila administracija Donalda Trampa, ruski predsjednik je rekao: “Uvrijeđen sam”.

Vladimir Putin je izjavio da smatra stvaranje te liste neprijateljskim aktom usmjerenim protiv Rusije. On je dodao da je nije vidio već da su ga o tome informisale kolege.

– Psi laju, karavani prolaze. Rusija mora da se bavi unutrašnjim pitanjima – rekao je Putin sa sastanku sa učesnicima svog izbornog štaba i dodao da će se Rusija zasad uzdržati od recipročnih mjera, prenio je Sputnjik.

Podsjetimo, administracija Donalda Trampa objavila danas listu od 114 imena ruskih političara i 96 “oligarha” koji su, kako smatraju u Vašingtonu, svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina.

Na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Kako navodi AP, administracija je na taj način odgovorila na zahtjev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Neformalno nazvana “Putinova lista” je u stvari dokument na sedam strana koji je deo zakona o anti-ruskim sankcijama. Prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i “osramoti” one za koje se vjeruje da imaju korist od Putinove vlasti u isto vrijeme dok SAD nastoje da diplomatski i ekonomski izoluju Putinovu vladu.

Svrstavanje na listu, navodi AP, ne povlači sankcije protiv pojedinaca, iako je veći broj njih već bio obuhvaćen ranijim američkim sankcijama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA