Protestovali bivši radnici “Farmlanda”

534

Bivši radnici “Farmlanda”, njih tridesetak, protestovali su danas ispred preduzeća u Novoj Topoli, kako bi dobili zarađene plate i povezivanje staža.

Zoran Gojković na govedarskoj farmi radio je najteže poslove 42 godine. Treba da ide u penziju, ali ne može. Radni staž mu nije povezan. Dvije i po godine nije uplaćena ni marka.

– Oni meni kažu kad gazda bude prodao mašine, isplaćivaće po dva, tri čovjeka. Nema od toga ništa. Čuo sam neki dan da gazda Dragan Vasiljević dolazi u jedan restoran. Išao sam u Banjaluku, cijeli dan sam ga čekao, gladan. Čekao sam bandita koji neće da mi uplati zarađeno – ogorčen je Gojković.

Zdravko Jelača radio je u ”Farmalandu” 10 godina. Imao je prosječnu platu od 650 maraka. Preduzeće mu duguje 16 plata i otpremninu za invalidsku penziju.

– Mi samo tražimo svoje i da se riješi ova agonija. Nemamo više čime da hranimo naše familije’ – jada se Jelača.

Prema radničkoj evidenciji, za 60 radnika obaveze nisu izmirene. Akumulirana dugovanja prema radnicima su, kažu, približno 300 000 maraka.

– Pozivamo vlast da izmiri obaveze, jer ćemo biti primorani da preduzememo radiklane poteze. Vlast je upetljana u ovo preduzeće, to najbolje govori činjenica da su ovdje dolazili svi Dodikovi, osim majke – tvrdi predstavnik radnika Snježana Matarugić.

Prema njenim riječima, više od 60 radnika je oštećeno propadanjem ove firme i njihov je isključivi zahtjev da se izmire dugovanja za plate i druge obaveze iz radnog odnosa. Ona je dodala da desetak bivših radnika može da ide u penziju, ali da to pravo ne mogu ostvariti zbog neizmirenih obaveza prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja. Radnici za sve optužuju većinskog vlasnika Dragana Vasiljevića.

On danas nije odgovarao na telefonske pozive, ali jeste direktor Mladenko Topalović. Poručuje da bez odobrenja Upravnog odbora ne može da daje izjave. U Upravnom odboru je Predrag Zgonjanin. On je trenutno u Austriji.

– Ne mogu komentarisati ništa do sutra – poručio je za BN televiziju Zgonjanin.

Direktor ”Farmalanda” ali i vlast Republike Srpske ponavljaju da su pregovori sa potencijalnim kupcem iz Kine završeni i da uskoro slijedi potpisivanje ugovora. Kupoprodajni ugovor je težak je 24 miliona evra. Tim novcem trebalo bi da budu isplaćena sva dugovanja prema radnicima. Od najava o kineskom kupcu prošlo je nekoliko mjeseci. Novac u Republiku Srpsku nije stigao. Ugovora nema. Kao ni krava. Jedine životinje koje su ostale na govedarskoj farmi su psi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA