Protestom dočekuju Kolindu u Sarajevu

603

Bošnjački pokret je najavio da će u srijedu, 17. januara, ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu, protestnim okupljanjem dočekati predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, zbog “namjere vođstva te države da politiku međudržavnih odnosa sa BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda od 1991. do 1995. godine”.

– Bošnjački pokret podsjeća predsjednika Hrvatske da je zbog zločinačke politike Franje Tuđmana, Gojka Šuška i drugih, pravosnažnom presudom Haškog tribunala potvrđena agresija Hrvatske na BiH i pokušaj da je podijeli, a teritorije BiH koje je tada okupirala vojska Hrvatske pripoji takozvanoj velikoj Hrvatskoj državi – navode iz ovog pokreta.

Kitarovićevu podsjećaju i da su predstavnici HDZ-a BiH pod direktnom sugestijom HDZ-a Hrvatske, kao vladajuće stranke, u više navrata svojim političkim djelovanjem, glasanjem u institucijama BiH, sprečavali ili otvoreno opstruisali proces uključivanja BiH u NATO.

Tokom protesta 22 građanina (simboličnog, 22 godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma), biće predato pismo Ambasadi Hrvatske, upućeno Kitarovićevoj i javnosti Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske boraviće u srijedu, 17. januara, u službenoj posjeti BiH na dan kada će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je kreator HDZ BiH.

Riječ je o prijedlogu koji je u proceduru uputio Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda u kojem je ovaj prijedlog i usvojen.

Većina političkih stranaka najavila je da neće podržati HDZ-ove izmjene izbornog zakonodavstva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA