Protesti u Tirani, hiljade ljudi na ulicama

543

Na opozicionom skupu u centru Tirane okupilo se hiljade demonstranata koji protestuju protiv vlade Edija Rame.

Učesnici protesta nose albanske i američke zastave, a neki su obučeni u zatvorske uniforme, javili su albanski mediji.

Kolonu demonstranata, koja se kreće ka sjedištu vlade, predvode lider demokrata Ljujzim Baša i nekadašnji albanski premijer Salji Beriša.

Iako su organizatori najavili miran protest, vlada je skup obezbijedila sa oko 1 500 policajaca, a tu su i brojne vatrogasne i ekipe hitne pomoći.

Protest je direktna posljedica neodlučnosti Ramine vlade da se uhvati u koštac sa nekolicinom bivših i sadašnjih funkcionera čije su veze sa organizovanim kriminalom prilično dobro dokumentovane, ali bez adekvatne reakcije pravosudnih organa.

Opozicija je prvi protest organizovala u decembru, kada su poslanici demokrata bacali dimne bombe po parlamentu, dok su se njihove pristalice sukobile sa policijom.

Okidač protesta je mlaka reakcija pravosuđa na veze bivšeg ministra policije Saimira Tahirija sa mafijaškom organizacijom koja organizuje transport albanske marihuane u Italiju i dalje i zapadnu Evropu.

U prethodnih godinu dana policije Italije i Albanije zaplijenile su više od 60 tona ova droge, ali se proizvodnja u Albaniji procjenjuje na nekoliko hiljada tona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA