Priština i dalje ćuti o ubistvu Ivanovića

384

Uprkos najavama, ni deset dana od ubistva Olivera Ivanovića, Srbija nije dobila nikakve zvanične informacije, iako su iz Prištine najavili da će podatke do kojih su došli proslijediti Beogradu.

Uprkos prvim informacijama da su neki tragovi pronađeni i da će ih Priština javno saopštiti već početkom ove nedjelje, tamošnje tužilaštvo nije iznijelo nikakva saznanja o mogućim ubicama. U međuvremenu, Priština je uputila zahtjev Beogradu za dobijanje određenih podataka, koji se vjerovatno odnose na vlasnika autobila “opel astra” iz kojeg je, navodno, pucano na Ivanovića, a koji se, kako tvrde prištinski organi, nalazi u centralnoj Srbiji.

U Ministarstvu pravde potvrdili su da nisu dobili nikakav dokument od Prištine, kao i da je Tužilaštvo za organizovani kriminal dobilo dvije zmolbe kojima kosovski istražni organi traže informacije u vezi sa slučajem. Tužilaštvo će im, kako kažu, odgovoriti čim prikupi podatke.

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da se istraga odvija sporo i kaže da ne vjeruje da će Priština dostaviti sve relevantne podatke.

– To što ne pristaju da uključe Beograd u istragu ubistva, navodi na sumnju da Priština nema namjeru da bude potpuno otvorena. Jedino što smo dosad saznali jeste informacija o vlasniku automobila, koja zapravo predstavlja lažni trag. Logično je, onda, očekivati da će saznanja dostavljati selektivno i da neće podijeliti sa vlastima Srbije informacije koje možda ukazuju na umiješanost nekoga iz albanskih struktura na KiM.

Drecun smatra da situaciju neće promijeniti zahtjev Rusije da se srpski istražni organi direktno uključe u rješavanje Ivanovićevog ubistva, ali ni izjava američkog ambasadora Kajla Skota da Priština treba da dostavi sve informacije Beogradu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u četvrtak je saopštila da rezultati istrage o ubistvu nisu vidljivi i da izgleda kao da Priština i njeni pokrovitelji imaju šta da sakriju. Ona je kritikovala EU zbog ignorisanja tog slučaja.

Stefanović sa Skotom o istrazi

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u petak je razgovarao sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom o ubistvu Olivera Ivanovića. Oni su se saglasili da je važno da istraga o ovom slučaju brzo napreduje, kao i da sve strane moraju preduzeti neophodne korake u cilju rasvjetljavanja ovog zločina. Razgovarali su i o saradnji na polju bezbjednosti i organizovanog kriminala, kao i o situaciji u regionu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA