Prikupljeni potpisi: Akcize idu na Ustavni sud BiH

433

Ustavnom sudu BiH upućena je apelacija u vezi sa nedavno usvojenim setom zakona o akcizama.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas u Sarajevu da su apelaciju potpisali svi poslanici koji su bili protiv beskrupulozne pljačke građana.

Prema njenim riječima, apelacijom se traži da Ustavni sud do donošenja svoje konačne odluke o setu zakona o akcizama donese privremenu mjeru, odnosno da do tada obustavi primjenu zakona.

– S obzirom da svi znamo da je Ustavni sud politička instanca u kojoj sigurno značajan uticaj imaju EU i Delegacija EU, te domaće političke partije, pomalo sam skeptična u vezi sa njihovom odlukom – rekla je Pandurevićeva.

Ona je uvjerena da Ustavni sud još nikada nije imao primjer da jedan zakon na tri službena jezika u BiH bude objavljen u dvije različite varijante.

– Mislim da bi bila bruka za pravosuđe svijeta, da bi Ustavni sud BiH dospio na stub srama svuda u svijetu i izgubio kredibilitet kada bi rekao da je u redu da imamo različite tekstove zakona na različitim jezicima – zaključila je Pandurevićeva.

Nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH povećavaju se akcize na bio-goriva i bio-tečnosti te putarine, pri čemu će prikupljena sredstva biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA