Preminuo legendarni član grupe “Mostar sevdah reunion”

1469

Nakon duge bolesti, sinoć je preminuo poznati muzičar i violinista grupe “Mostar sevdah reunion”, Nedeljko Neđo Kovačević.

Kovačević je rođen 28. aprila 1945. godine u Mostaru, a preminuo je noćas, 13. januara 2018. godine u Beogradu. Vijest o Neđinoj smrti zatekla je mnoge generacije. Nenadmašni maestro na violini decenijama je oduševljavao svojim muziciranjem, a pamti se kako je osamdesetih bio i šef Orkestra Radio televizije Sarajevo.

Ipak, ostaće upamćen zbog desetak godina provedenih u čuvenom “Mostar Sevdah Reunionu”.

Taj najplodonosniji period “Mostar Sevdah Reuniona”, kao i Kovačevićev dalji muzički rad, istorija će zapisati kao izuzetno važan za promociju i modernizaciju tradicionalne sevdalinke, koju je ova grupa obrađivala u modernim aranžmanima. Kovačević je u tom procesu bio neizostavni dio.

Kovačević se nakon služenja vojnog roka 1974. godine, vraća se u rodni grad i počinje svirati u Simfonijskom orkestru Mostar, a paralelno osniva i vlastiti orkestar Veseli mostarci.

U aprilu 1992. godine odlazi u Beograd i tamo je ostao sve do smrti. U Mostar sevdah reunion dolazi zahvaljujući svom prijatelju Mostarcu Ilijazu Deliću u vrijeme snimanja drugog albuma.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA