Potvrđena optužnica za genocid protiv Tome Kovača

785
Tomislav Kovač
Tomislav Kovač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpke Tomislava Tome Kovača (58), kojom se tereti za genocid u Srebrenici.

Optužnicom Kovaču se na teret stavlja da je od 6. jula do 1. novembra 1995. godine kao komandant Štaba policijskih snaga, te kao ministar i zamjenik ministra MUP RS, držao pod nadzorom sve policijske snage koje su učestvovale u zločinima na području zaštićene zone Srebrenica i Žepa.

– Radi se o krivičnim djelima opisanim u 13 tačaka optužnice, kojima je dat značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja – udruženog zločinačkog poduhvata – saopštieno je ranije iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom Kovača učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dečaka, njihovom prisilnom zatvaranju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija.

– Optuženi je komandovao jedinicama koje su za vrijeme napada Vojske RS i MUP RS na području zaštićene zone UN Srebrenica i Žepa, izvršile operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja svih muškaraca i dečaka, te skrivanja dokaza iskopavanjem i premeštanjem masovnih grobnica – navodi se u optužnici.

Kovač ima dvojno državljanstvo Srbije i BiH, i vlasnik je kompanije “Aleksandrija” u Beogradu.

– Optužnica je potvrđena bez vraćanja na doradu Tužilaštvu BiH, a ista će optuženom biti uručena putem međunarodne pravne pomoći, jer se nalazi u Srbiji – saopštio je Sud BiH.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA