Patrijah Irinej: Neće vrijediti država i napredak ako se Srbi ne budu rađali

396

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u božićnoj poslanici da srpskom narodu ništa neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko teži, niti sva dobra ovoga svijeta, ako više ljudi umire nego što se rađa.

Srpski patrijarh je podsjetio da precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, poslije najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, vaspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvijek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije, “jer su njihovi domovi bili ispunjeni vjerom, vrlinama i snagom, dok su im se djeca izobilno rađala”.

– Imajmo otuda na umu zakon Gospodnji i opominjimo se naročito zapovesti Božje date praroditeljima Adamu i Evi koja glasi: “Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome”. Stoga, ljubljeni u Hristu Isusu, nemojmo zanemarivati ispunjavanje ove zapovesti. I sam Gospod ljubavi svojevoljno pristade da se ovaploti i poživi među nama, a rođenjem od Djeve Marije zanavek osveti i dade smisao materinstvu i rađanju – nevedeno je u božićnoj poslanici.

Srcem i dušom uz braću sa Kosova i Metohije

On je pozvao vjerne da se u svetim božićnim danima usrdno mole za svu jednovjernu braću i sestre u otadžbini i rasijanju, a posebno da srcem i dušom budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji vjerno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije, koja mu je, da ne zaboravi nikada, darovana od Gospoda kao vječni zalog.

Prema njegovim riječima, burna vremena su dolazila i prolazila, a za sve to vrijeme naši preci su u svojim srcima neizbrisivo nosili Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Dečane, Svete arhangele i na hiljade drugih svetih oltara širom Kosova i Metohije.

– Znali su i pamtili ko je na tu svetu zemlju kročio još u davnom sedmom stoleću i ranije, kako beleže vizantijske hronike. Znali su ko je ostavljao zapise na grnčariji iz devetog vijeka i ko je otvarao prve škole pri manastirima, pisao knjige, živopisao freske i ikone, zidao hramove, otvarao prve bolnice, pisao slovenske knjige – podsjetio je patrijarh srpski.

On je naglasio da su naši preci znali i da je veliki raški župan Vukan u 11. vijeku odbranio grad Zvečan, kao što su znali koji su vladari iz loze Nemanjića, Lazarevića, Brankovića, Petrovića, Obrenovića i Karađorđevića podizali svetinje širom srpske zemlje.

– Sve su to znali naši preci, braćo i sestre, a znamo to i mi, njihovi potomci. Znamo još nešto. Znamo da je na Kosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispoveda svoju svetu pravoslavnu veru i hrabro svedoči svoje srpsko ime. Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja. I zato možemo da, zajedno sa psalmopojcem Davidom, molitveno obećamo: “Ako zaboravim tebe, Jerusalime – ako zaboravim tebe, Kosovo i Metohijo – neka me zaboravi desnica moja” – naveo je patrijarh srpski.

On je upozorio da su pravoslavni, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i drugdje, suočeni sa iskušenjima.

– Posebno danas, Bogomladenac Hristos podstiče da mi, pravoslavni hrišćani i deca Crkve, NJegovom blagodaću osnaženi, bez obzira na to kako se drugi odnose prema nama bilo gde, u otadžbini, okruženju i vascelom svetu, svima uzvraćamo, po zapovesti Božjoj, bratski i prijateljski, ma koje vere i narodnosti oni bili, znajući da nas Bog ljubavi pita šta mi činimo drugima, a ne šta drugi čine nama – rekao je patrijarh Irinej.

On je naglasio da se na dan kada Presvjeta Djeva Marija rađa Prevječnoga Boga, treba moliti za sve ljude, a naročito za mlade, namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, ljenjosti, gnjeva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumjerenosti, bezosjećajnosti i svim drugim porocima koji, obećavajući prividnu radost, zapravo unižavaju bogoliko dostojanstvo čovjeka i čine ga robom.

– Zloupotreba darova Božjih i potencijala koje imamo, kao i izbor pogrešnog stila života, raslabljuje i razara našu slobodu, nipodaštava našu ličnost, proizvodi osećaj praznine i besmisla i naposletku, vodi u duhovno ropstvo. Sloboda je, draga naša deco duhovna, sloboda za Hrista, za drugoga, za život i zdravlje. sloboda za večnost. Takvu slobodu nam može dati jedino Bog, jer je upravo On sloboda, smelost i snaga – ukazao je patrijarh srpski.

Molimo se da mir Božji ispuni naša srca

On je naglasio da se blaga vijest rođenja Hristovog danas objavljuje i svijetu u kojem zvecka oružje, u kojem se sprovodi nasilje nad pojedincima i narodima, u kojem vladaju nejednakost i socijalna nepravda, u kojem su nevina djeca žrtve ratnih sukoba, različitih vrsta zloupotreba i gladi, nad kojim je svakodnevno nadvijena nuklearna prijetnja.

– Iako zabrinuti, ne gubeći nadu, molimo se Vitlejemskom Bogomladencu da prosvetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama. Ne bojmo se. Umesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božji danas ispuni naša srca. To je mir koji nije pasivnost i ravnodušnost nego dinamična, stvaralačka i, povrh svega, neprestano aktivna sila koja ima moć da preobražava, kao i da donosi spasenje ne samo nama već i ljudima oko nas – rekao je patrijarh srpski.

On je poručio da “Bog koji je sa nama – Emanuil jeste upravo taj mir kroz koji dolazi mir Carstva nebeskog”.

– Slaveći današnji praznik, pomolimo se da srca naša postanu Vitlejemska pećina u kojoj se rađa Hristos Sin Božji, kako bismo i mi, obasjani svetlošću vitlejemske zvezde, prosvećeni mudrošću mudraca sa Istoka, nadahnuti Duhom Svetim, koji je osenio Majku nad majkama i umirio nemire pravednoga Josifa, smelo klicali na sve četiri strane sveta, objavljujući dolazak Onoga koji nas spasava – poručio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u božićnoj poslanici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA