Osuđen na devet godina, a ne odustaje od Predsjedništva BiH

605

Neće me zaustaviti da se kandidujem za člana Predsjedništva BiH, rekao je Jerko Ivanković Lijanović nakon današnje presude kojom je osuđen na devet godina zatvora.

– Nisam ništa počinio od onoga za šta me se pokušava osuditi i presuda je politički montirana – kazao je bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović koji je u prvostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Tuzli danas osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

On ističe da ga presuda neće zaustaviti da se kandiduje za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Žao mi je što je Vijeće izvelo zaključak na osnovu laži i neistina koje su iznošene u ovoj sudnici, a za što postoje i dokazi da su određeni iskazi plaćani po 50 000 KM. To ćemo u narednom toku postupka i dokazati. Po istinu i pravdu ćemo ići ako treba i do Strazbura – naglasio je Lijanović.

Presudu je, kaže, doživio kao osudu poljoprivrednicima, odnosno ljudima koji traže posao u BiH.

– Kao što sam neosnovano uhapšen pred izbore 2014. godine, tako me se sada pokušava osuditi kako bi se zaustavila moja pobjeda na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH – dodao je Lijanović.

– Mene se pokušava osuditi zato što sam uveo nove poticaje i podržavao snažno proizvodnju. Nijednu marku nisam ni od koga uzeo nezakonito – naglasio je.

Sudsko vijeće je utvrdilo trag novca koji je na kraju vodio do Lijanovića, a on je nakon izricanja presude kazao da je taj trag izveden na osnovu laži koje su iznesene u sudnici.

Izricanje presude
Izricanje presude
Detalji presude: Lijanović mora vratiti novac, dvije godine ne smije raditi kao ministar

– Sud optuženom Jerku Ivankoviću Lijanoviću za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci. Optuženog se osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina – rekla je Helić prilikom izricanja presude.

– Lijanoviću se izriče i bezbjedonosna mjera zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne računa u vrijeme trajanja te mjere – dodala je Helić.

Lijanoviću se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 28. septembra 2015. do 18. juna 2016. godine.

U optužnici je uz nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kao saučesnik naveden i njegov savjetnik Stipe Šakić kojeg je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu uz novčanu kaznu od 18 000 KM.

Također od Lijanovića se oduzima nezakonito pribavljena korist u iznosu od 652 861,38 KM, a od Šakića 5 717,37 KM te se utvrđuje da novac postaje vlasništvo Vlade FBiH.

Advokatica Mirna Delalić, koja je branila Lijanovića u ovom predmetu je kazala da nije zadovoljna izrečenom presudom.

– U odnosu na tri oslobađajuće tačke, osuđujućim dijelom ne možemo biti zadovoljni. Žalbu ćemo uputiti svakako. Sami ste čuli da je odbrana izvela veći broj dokaza u odnosu na Tužilaštvo. Izveli smo materijalne dokaze koji su pobijali iskaze svjedoka koji su priznali krivicu. Smatramo da nema nijedan materijalni, odnosno dokaz koji vodi novac ili postupanje do Lijanovića. U tom pravcu će sigurno ići naša žalba – naglasila je Delalić.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA