Odgovor iz Ministarstva: Cilj dopisa je sprečavanje samovolje pojedinaca

666
Vlada RS

Šef Kabineta ministra prosvjete i kulture Srpske Novica Mitrović ocijenio je da je dopis Ministarstva o učešću domaćih profesora na naučno-stručnim konferencijama na nivou BiH za cilj imao da se spriječi samovolja pojedinaca.

Prema njegovim navodima, Ministarstvo je došlo do saznanja da pojedini profesori sa Univerziteta u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu, bez saglasnosti dekana ili rektora ustanove sa koje dolaze, učestvuju na različitim konferencijama, okruglim stolovima i u različitim projektima iz resora obrazovanja.

Pročitajte još

ministarstvo prosvjete

Dopis Ministarstva: Ne idite na naučne skupove u BiH i regiji!

Kako kaže, smatra nelogičnim da neko predstavlja ustanovu u kojoj radi, a da prethodno, sa rukovodstvom te ustanove, nije usaglasio stav niti je nakon ovih skupova informisao rukovodstvo svog fakulteta, odnosno univerziteta sa eventualno predloženim zaključcima.

– S ciljem zaštite ustavne nadležnosti Republike Srpske, a obrazovanje je u nadležnosti Srpske, uputili smo dopis na oba javna univerziteta tražeći da se prekine sa ovakvom praksom i da ubuduće profesori prije učešća na ovakvim skupovima treba da dobiju saglasnost svojih pretpostavljenih. Dakle, namjera nije bila da se naši profesori isključe iz različitih, za Republiku Srpsku značajnih projekata, već da se onemoguće pojedinci da, iz samo njima znanih razloga, prisustvuju skupovima i odlučuju o stvarima za koje nisu ovlašteni – poručio je Mitrović za SrpskaCafe.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA