Uttanasana – poza koja znači zdravlje (VIDEO)

701

Fotografija iznad nije fotka tek tamo obične poze istezanja koja nam je svima veoma dobro poznata. U pitanju je poza koja donosi mnogo blagodeti našem zdravlju.

Ljudi koji praktikuju i znaju nešto više o jogi tu “običnu” pozu obožavaju jer su svjesni svih njenih prednosti. U jogi je nazivaju uttanasana pozom, a osim što “razbuđuje” i isteže zadnju ložu, listove i kukove, poza savršeno umiruje um. I ne samo to.

Stručnjaci za jogu slažu se da je ova vježba sve samo ne obična. Njom ćete savršeno istegnuti mišiće nogu kao i mišiće leđa, ojačaćete zglobove i koljena, a kičma će (p)ostati snažna i fleksibilna. Poza ublažava simptome svakodnevnog pritiska na kičmu, vrat i leđa, a to su samo fizičke posljedice koje ostavlja na tijelu. Mnogo je i psihičkih, jer poza dokazano ublažava stres, otklanja anksioznost, depresivna stanja i umor. A uz sve to još i savršeno djeluje na jačanje trbušnih mišića.

Oni koji praktikuju jogu često se koriste upravo uttanasanom kao “odmorom” između ostalih stojećih vježbi, a čak i ako niste zaljubljenik u jogu, niko ne kaže da je ne možete raditi samu – kad osjetite pritisak u leđima, nogama, umor ili se jednostavno osjećate neraspoloženo i loše.

Pokušajte izdržati što duže, od 30 sekundi do minute i pritom pazite na disanje.

Instrukcije kako se pravilno izvodi pogledajte u videu:

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA