Nobelovci nagradili mladog srpskog genija (VIDEO)

437

Filip Bošković iz Beograda, dobitnik je prestižnog priznanja iz molekularne biologije. Ne razmišlja o napuštanju Srbije iako dobija brojne pozive iz inostranstva.

Mladi naučnik sa beogradskog Biološkog fakulteta Filip Bošković (22) najzaslužniji je za to što se u Beogradu DNK istražuje na nov način, kako se to radi u svijetu. On nije neko ko samo secira DNK i voli molekularnu biologiju, već se poslije svakog usavršavanja u inostranstvu, bez obzira na tamošnje pozive da ostane, vraća u Srbiju.

Iako njegov matični fakultet nema svoju zgradu, pa se predavanja i vježbe održavaju “gdje stignu”, to Filipa nije spriječilo da prošle godine od Mađarske akademije nauka dobije prestižnu Nagradu “Štefan V. Kufler”. On je dvije godine radio na projektu čiji je cilj bio istraživanje DNK molekula i primjena rezultata u molekularno-biološkim metodama.

filip-boskovic

Posebno mu je drago što je to priznanje dobio od žirija u kojem su, između ostalih, bila tri dobitnika Nobelove nagrade – kaže ponosni mladi naučnik.

– Štefan Kufler je poznat u svijetu nauke, osnovao je katedru za neuronauke na Univerzitetu Hardvard. Srećan sam jer su svjesni da znanje treba da se prenosi na mlađe generacije, jer bez toga nećemo napredovati – kaže Filip.

Filip je novčani dio nagrade uložio u svoj naučni razvoj i profesionalno usavršavanje, mada kaže da je od nula na računu važnija volja i neprekidan rad.

– Mislim da nije sve u parama, već u želji i volji da nešto radimo i stvorimo.

Svoju naučnu avanturu Filip je počeo pre dvije godine, kao spoljni saradnik Univerziteta u Cirihu. Poslije toga, dobio je priliku da šest mjeseci predstavlja svoje znanje na Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu.

– Tu sam bio primljen i u laboratoriju jednog od najuglednijih biofizičara današnjice, prof. dr Hajsa Vujta koji se bavi razumjevanjem fizike živih sistema. Radili smo na projektu koji se tiče slanja lijeka direktno u oboljelo tkivo, i to je jedan od osnova terapija malignih bolesti.

Poslije Amsterdama, boravio je na Univerzitetu u Lozani. Ono na šta je posebno ponosan jeste činjenica da je primljen na istraživački master iz fizike na Kembridžu.

– Nadam se da ću na tim studijama nastaviti svoja istraživanja i primjeniti ih za razumjevanje molekularnih mehanizama života i poboljšanje mnogih bolesti koje su svakodnevne i nažalost, smrtne.

Biciklizam i fotografija

Iako mu učenje i česta putovanja ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena, Filip otkriva da je veliki zaljubljenik u fotografiju, a ranije je bicikl vozio čak i do Novog Sada.

– Veliki sam zaljubljenik u fotografiju, sada i naučnu. Više nemam vremena za vožnju kao nekad, ali se trudim da svaki slobodan trenutak provedem u prirodi ili na planini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA