Ništa od raspuštanja Parlamenta FBiH

528

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kako stvari stoje neće doći u situaciju da raspusti Parlament FBiH jer su koalicioni partneri SDA, HDZ i SBB dogovorili da se sjednica o usvajanju budžeta za 2018. godinu održi u srijedu.

Današnji sastanak kolegija Vlade FBiH kojeg čine Fadil Novalić, Jelka Milićević i Vesko Drljača te predstavnici SDA, HDZ i SBB u oba doma Parlamenta FBiH danas su na sastanku koji je počeo u 15 časova dogovorili deblokadu rada Parlamenta FBiH.

Ključna sjednica pred tim zakonodavnim tijelom u ovom trenutku biće organizovana u srijedu na kojoj će se raspravljati o budžetu za 2018. godinu.

Očekuje se da će nakon toga zastupnici u Parlamentu FBiH raspravljati i o važnim zakonima poput usvajanja izmjena Zakona o PIO-u, zakona koji reguliše status demobilisanih boraca, zatim izmjene Zakona o policijskim službenicima i brojne druge zakonodavne akte.

Još u toku trajanja sastanka koalicionih parnera u vlasti FBiH medijima se kratko obratio Marinko Čavara, predsjednik FBiH, koji je kazao da je predizborna kampanja prerano krenula i da uzima danak.

– Kampanja je prerano krenula, ona uzima svoj danak. Neke stranke pokušavaju da se prikažu kao da su zaštitnici BiH, a da svi ostali mrze tu državu. To je apsurdno, ja uvijek kažem Ovo je moja država, u njoj želim žvijeti i mislim da ne trebam to dokazivati – poručio je Čavara.

Kazao je da je cijenio da bi raspuštanje Parlamenta FBiH bilo jako štetno za FBiH.

– Cijenio sam da bi raspuštanje Parlamenta bilo jako štetno za FBiH. Tada ne bi imali nijedan zakon, budžet, niti odluke za realiziranje projekata, korisnici socijalnih naknada ne bi dobili naknade kao ni penzioneri s povlasticama. Nisam razmišljao tek tako donijeti odluku već samo ako će to biti bolje rješenja od onoga što se ponudi – kazao je Čavara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA