Nevrijeme u Evropi: Troje poginulih, hiljade bez struje, otkazani letovi (FOTO)

721

Najmanje tri osobe su poginule u oluji u Holandiji sa jakim vjetrovima, koji su rušili drveće, oduvali kamione sa puta i prouzrokovali otkazivanje stotina letova sa aerodroma u Amsterdamu.

Iz holandske policije je saopšteno da su tri osobe poginule u tri odvojena incidenta, usljed pada stabala ili rušenja građevina.

Mediji su ranije prenijeli da je otkazano najmanje 260 letova i da je zaustavljen rad autobusa i tramvaja u mnogim dijelovima zemlje nakon što je izdato najstrožije upozorenje na loše vremenske prilike.

42199646_303

Lokalna televizija je prenijela video-snimke na kojima se vidi da je vjetar skidao crijep sa krovova kuća ili čitave krorove, kao i da je prevrtao kontejnere sa tovarom na brodovima u Roterdamu.

42201716_303

Olujni vjetrovi, snježne padavine i poledica izazvali su u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Holandiji i Belgiji i drugim dijelovima Evrope nestanak električne energije, otkazivanja i kašnjenja u drumskom, železničkom, avio i vodenom saobraćaju.

Sa međunarodnog aerodroma Šifol u Amsterdamu otkazano je 260 letova zbog oluje i vjetrova koji dostižu 140 kilometara na sat, javila je agencija Rojters.

Holandska meteorološka služba izdala je crveni alarm, najviši stepen upozorenja, u većini dijelova zemlje.

Vjetrovi u gradu Huk van Holand duvaju brzinom od 140 kilometara na sat, navela je agencija AP.

Željeznički saobraćaj trpi, takođe, ima mnogo odlaganja i otkazivanja. Belgijska luka Gent zatvorena je zbog oluje koja je pogodila Belgiju, Holandiju i Njemačku.

Belgija je podigla nivo upozorenja na narandžasti – drugi najveći stepen upozorenja na oluje, na sjeveru zemlje, a u prestonici Briselu morao je da bude obustavljen tramvajski prevoz.

Nekoliko parkova u Briselu, takođe, je zatvoreno.

Na međunarodnom aerodromu Zaventemu u Belgiji avio prevoz odvija se, uglavnom, bez ometanja, prenijela je američka agencija.

U mnogim dijelovima Njemačke škole su i dalje zatvorene, dok se zemlja priprema za najavljenu zimsku oluju koja dolazi sa zapada i donosi snijeg, kišu i jake vjetrove.

41159122_303

Stanovništvu je savjetovano, posebno u zapadnoj i sjevernoj Nemačkoj, da danas ne izlazi iz svojih kuća, ako je to ikako moguće.

Policija i vatrogasci imalu su pune ruka posla kasno sinoć zbog brojnih sudara u sjevernoj i južnoj Njemačkoj, koji su se dogodili zbog klizavih puteva i obilnih snežnih padavina.

Najviše saobraćajnih nezgoda, gotovo “iz minuta u minut” dogodilo se na autoputu između Vilhelmshavena i Vesterštedea u sjevernoj Njemačkoj, prenijela je agencija AP.

Jaki vjetrovi koji dostižu i 110 kilometara na sat doveli su do nestanka struje na jugoistoku Engleske, čime je pogođeno na hiljade domaćinstava, prenosi AP.

Vjetar je oštetio neke od sistema napajanja električnom energijom za vozove, a na neke delove železnice palo je drveće te je u željezničkom saobraćaju došlo do ozbiljnih kašnjenja, čime je pogođeno na hiljade putnika u Velikoj Britaniji.

317755

Zbog jakih vjetrova, obilnih snježnih padavina i zaleđenih deonica, zvaničnici u pojedinim područjima Škotske savjetovali su vozače da ne kreću na put.

Jaki vjetrovi počeli su danas da jenjavaju, saopštili su predstavnici britanske meteorološke službe.

Zbog jakih vetrova otkazani su ili pomjereni mnogi letovi sa međunarodnog aerodroma “Solun Makedonija” u Solunu, javila je grčka agencija ANA.

Četiri leta su otkazana, rekao je zvaničnik aerodroma u Solunu i dodao da je mnogo letova pomjereno za popodne kada se očekuje slabljenje vjetra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA