Najgora muška povreda: Fraktura penisa

1309
Fraktura penisa: Najgora muška povreda

Ovo nije samo urbana legenda. Penis se može slomiti iako u njemu ne postoje kosti. Naravno, ovo nije ista povreda kao npr. fraktura ruke, ali je jednako bolna i neprijatna. 

Fraktura penisa se događa, kada penis u erekciji pretrpi neku vrstu udarca ili drugog oblika sile. Penis najlakše puca kada sklizne tokom penetracije i naglo se savije. Ponekad i prepucijum popuca, ali i ako su muškarci previše divlji tokom odnosa ili ako preagresivno masturbiraju.

Koja poza je najopasnija za lom penisa?

Ljekari su otkrili tri poze kod kojih je šansa za frakturu penisa najveća. U novoj studiji objavljenoj u časopisu “International Journal of Impotence Research” pod nazivom “Odnos između seksualnog položaja i ozbiljnosti frakture penisa”, stručnjaci su analizirali položaje tokom seksa i došli do određenih zaključaka.

Otkrili su da je tzv. doggy poza  najopasnija – čak 41 odsto slučajeva frakture penisa dogodilo se tokom te poze. Na drugom mjestu je tzv. misionarski položaj kod kojeg je do loma penisa došlo u 25 odsto slučajeva dok je na trećem mjestu poza u kojoj je žena na muškarcu, otkriva The Sun.

Kakve su posljedice? 

Naime, penis nema kost koja bi mogla pući, ali ima spužvasti sloj koji se može nagnječiti ili pokidati.

Inače, upravo zahvaljujući tom sloju dolazi do erekcije, jer kod uzbuđenja velika količina krvi dolazi u penis i on nabubri. Ponekad se muškarci potpuno oporave i nemaju nikakvih posljedica, ali može se javiti i erektilna disfunkcija, jer je tkivo unutar polnog organa ostalo oštećeno i krv nije proticala normalno.

– Najčešće zbog siline kod odnosa ud naleti na tvrdu prepreku i pri tom pukne jedna od ovojnica kavernoznih tijela ili više njih. Osim karakterističnog zvuka pucanja, boli koje pacijent pri tome osjeti, često je prisutna oteklina i krvavi podljev. A čvrstoća uda se izgubi gotovo trenutno – objašnjava zagrebački urolog Neven Kapun.

Dodaje da je povredu potrebno što prije hirurški zbrinuti, a najkasnije u roku 24 sata.

– Ukoliko se sa odlaskom kod urologa odlaže, nemogućnost postizanja erekcije i impotencija konačni su rezultat – dodaje ovaj stručnjak.

I najpoznatiji srpski urolozi potvrđuju da se godišnje u Srbiji dogodi najmanje desetak takvih slučajeva i da su povrede muškog “ponosa” sve učestalije i sve bizarnije. Dešavaju se uglavnom onima sa nešto većim udom, koji ne mogu da dožive punu erekciju.

Poznati urolog i bivši direktor KBC “Zvezdara” Aleksandar Milošević kaže da je tokom svoje karijere imao 15 slučajeva “slomljenih” penisa.

– Faktura penisa se svrstava u lakše povrede, ali obavezno treba potražiti pomoć ljekara. Muškarca kome se desi ovaj “peh” podvrgavamo manjoj hirurškoj intervenciji, ušijemo mu “meso” koje je puklo pri udarcu o neku čvrstu strukturu i stavimo tri šava. Obično ga već sutradan otpuštamo kući. Oporavak traje mjesec dana, a za to vrijeme seksualni odnosi su strogo zabranjeni – objašnjava dr Milošević.

Urolozi ipak tvrde da ne postoje precizni podaci o tome koliko često se ovakve stvari dešavaju, jer se veliki broj muškaraca zbog stida i osude okoline nikada ne javi ljekaru.

 

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA