Na demonstracijama u Beču više od 20 000 ljudi!

837

U Beču se na današnjim demonstracijama okupilo više hiljada ljudi koji se protive novoj vladi koju čine Slobodarska stranka i Narodna partija.

Više nevladinih organizacija, Platforma za humanu politiku azila, Ofanziva protiv desnice i Radikalna ljevica, pozvalo je na današnji protest koji je masovniji od onog održanog prilikom polaganja zakletve nove vlade na čijem čelu je Sebastijan Kurc.

– Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti – vikao je tokom protesta Mihael Gener iz Platforme za humanu azilantsku politiku.

Učesnici protesta okupili su se najprije na trgu ispred bečke glavne željezničke stanice, gdje je organizovan “Novogodišnji prijem“ za protivnike vlade.

Proteste obezbjeđuje oko 1 000 policajaca, koji se, kao i brojni učesnici, plaše prije svega ponašanja takozvanog “Crnog bloka“, radikalne grupe obučene u crno, koji jasno krše i zakon o zabrani pokrivanja lica.

“Crni blok“ prilikom kretanja povorke ka centralnom trgu Heldenplac nadomak sjedišta vlade palio je pirotehnička sredstva, bengalsku vatru.

Više starijih demonstranata stalo je ispred “Crnog bloka“, koji je na ovaj skup došao, kako je kazao njihov portparol sa 1 000 ljudi, kako bi umirujuće uticalo na njih.

Portparol policije Paul Ajdenberger kazao je da je za sada bilo samo manjih incidenata sa “Crnim blokom“, jer su bacali jaja na policajce i palili bengalsku vatru.

Organizatori skupa saopštili su da u demonstracijama učestvuje više od 20 000 ljudi, koji nose transparente protiv nove vlade i jačanja desnice u Austriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA