Meteorolozi: Tek nas očekuju ekstremne vremenske prilike!

784

U svijetu se u proteklih nekoliko dana mogu vidjeti drastične vremenske prilike. Od “ledenog doba” u SAD do snijega u pustinji.

Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama stanovništvo bori sa izuzetno niskom temperaturom, jakim snijegom, na drugoj strani svijeta u Australiji građani se bore sa nesnosnim vrućinama, a temperatura je u nekoliko navrata iznosila i 50 stepeni celzijusa.

U najtoplijoj pustinji na svijetu u Sahari jutros je napadalo čak 40 cm snijega što dodatno govori da je globalno zatopljenje na vrhuncu.

I Bosna i Hercegovina se našla na udaru vremenskih oscilacija. Podsjećanja radi prošle godine u ovo doba temperatura u BiH bila je -25 stepeni, a ovih dana je čak plus 15.

Meteorolog Željko Majstorović je kazao kako su klimatske promjene na sceni u punom zamahu.

– Procesi koji se odnose na klimatske promjene se ubrzavaju. Narednih godina će ih biti sve više. Na prostoru BiH je situacija relativno dobra, iako je ovo neuobičajeno vrijeme, ali nije rekordno vruće – rekao je Majstorović.

Naglasio je da je u prošlosti bilo i godina sa višim temperaturama nego što je to slučaj ove.

– Činjenica je da ovo malo duže i traje i da je temperatura još uvijek visoka. Zasad možemo biti zadovoljni, prošli smo dobro. Međutim, to ne znači da sve ove promjene koje se dešavaju u svijetu, neće desiti i kod nas. Vrijeme zahvaljujući tim promjenama sve više oscilira – ističe Majstorović.

Kao glavni razlog za porast temperature vidi u povećanoj toplotnoj energiji koja se nalazi u atmosferi.

– Riječ je o globalnom procesu, što dovodi do intenzivnih procesa, strujanja i miješanja i narodski rečeno “zakuvalo se”. Ekstrema će biti sve više – kaže naš sagovornik.

Prošle godine je u Bosni i Hercegovini temperatura je iznosila čak -26, dok ove godine iznosi ugodnih 15 stepeni.

– Uvijek je bilo toplih i hladnih zima, samo je činjenica da su te oscilacije sve intezivnije. Dakle, kako vrijeme prolazi, proces klimatskih promjena se ubrzava. U budućanosti možemo očekivati rekorde kada je u pitanju temperatura, posebno padavine ili suša, a to znači velike štete u ekonomiji i životu običnih ljudi – zaključuje Majstorović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA