Masakr sova u Domaljevcu kod Šamca (FOTO)

591

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka pozvalo je nadležne institucije da otkriju i kazne odgovorne za ubistvo pet sova u Domaljevcu kod Šamca.

Iz ovog društva navode da su mrtve sove – male ušare pronađene 10. januara u dvorištu pored crkve Svete Ane, o čemu je obaviještena i policija.

Riječ je o zakonom zaštićenoj vrsti ptica koje imaju značajnu ulogu u ekološkom lancu ishrane i očuvanju zdravlja i ekonomije ljudi.

sove 4

Sove predstavljaju savršene grabljivice za miševe, voluharice i druge sitne sisare koji poljoprivredi i čovjeku prave veliku štetu.

– Samo jedna porodica sova u toku jedne godine uništi više od 10 000 sitnih glodara koji pojedu količinu hrane dovoljnu da se prehrani jedna krava – navodi se u saopštenju.

Iz Društva ukazuju da jedan glodar godišnje pojede oko četiri kilograma stočne hrane, a jedan par sova sa mladima oko 8 000 jedinki glodara, čime godišnje uštedi 32 000 kilograma stočne hrane.

sove 3

– Jedna porodica sova, uzimajući u obzir sadašnje cijene kukuruza od 0,4 KM po kilogramu, poljoprivrednom proizvođaču uštedi oko 12 800 KM godišnje – navodi se u saopštenju.

Značaj sova za zdravlje i ekonomiju ljudi je nemjerljiv ako se ima u vidu i pojava mišje groznice u posavskom kraju koju prenose glodari.

Iz Društva upozoravaju da pojedinci opijeni neznanjem ubijaju sove, čime najveću štetu nanose poljoprivrednicima u Domaljevcu.

U Domaljevcu zimuje oko 250 sova i to je jedno od najvećih jata u svijetu, što predstavlja izuzetan turistički potencijal.

U Kikindi su sove prava turistička atrakcija i privlače strane turiste koji u velikom broju posjećuju ovaj grad, ostavljajući značajan novac lokalnoj zajednici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA