Mamić: Pare su uzimali i Prosinečki, Boban, Šimić! (VIDEO)

663

Zdravko Mamić, bivši prvi čovjek zagrebačkog Dinama, govorio je preko dva sata za hrvatske medije i iznio nekolicinu zanimljivih detalja na najavljenoj konferenciji za medije.

Pričao je o sebi, svojoj vezi sa Dinamom, kako ga je pretukla policija u Novom Sadu, ali i o situaciji zbog koje se našao na sudu poslije 2010. godine.

Mamić kaže da se kao mladić izjašnjavao kao “dinamovac” u periodu kada je to bilo zabranjeno, ali i kako je planirao da klubu vrati ime Dinamo.

– Tuđmanu sam na jednom sastanku u lice rekao da svi hoćemo da promijenimo ime u Dinamo. Urlao je na mene, ali ja sam mu rekao ono što navijači žele. Kasnije je 2002. on bio u teškom stanju, a Pukanić, Židak, tadašnji predsjednik kluba Canjuga i ja smo dogovorili vraćanje imena Dinamo. Tada je od njega ostalo samo ime – kaže Mamić.

Godinama kasnije policija će zakucati na njegova vrata, a on će se naći na sudu. Kaže da je čitava ta agonija počela 2010. godine.

– I tako smo došli do danas kada sam ja na sudu. Optužnica kaže da sam preko transfera izvukao stotine miliona iz Dinama. Oni kao da nikad nisu čuli za dogovore između klubova i igrača pri podjeli odštete, a to rade svi klubovi – i Hajduk i Osijek i Rijeka… Navodio sam vam ranije primjere iz Dinama, a sada je isto napravio Hajduk s Vlašićem. Dao mu je dio odštete, ali je napravio odličan posao. Tako je bilo u Hajduku i s Kalinićem, Kranjčarom. Od toga Hrvatskoj nije uplaćena ni lipa poreza – dodaje Mamić.

Sličnih primjera je, prema njegovim riječima, bilo i ranije.

– Dario Šimić je dobio pet miliona maraka na inostranom računu, Boban 13 miliona dolara, Prosinečki koji me proklinje po medijima dobio je šest miliona maraka. Zašto ćutite? I svi ostali ćute! – prozivao je redom Mamić.

Klub je od 2004. do 2018. sklopio više od 200 ugovora, a Mamić kaže da je sporno 29 koje su sklopili njegov sin i njegovi saradnici. Naglasio je da je pravda u tom slučaju bila selektivna.

– Tvrde da je sam podizao novac s Dinamovih računa izvan Hrvatske. To je razlog zašto se ja danas nalazim pred vama. U vrijeme kad kažu da sam ja od 2004. do 2007. neovlašteno raspolagao novcem Dinama, ja sam vam pričao u kakvom je stanju klub bio tada. Nije postojao. Ja sam zbog opasnosti da Dinamo izgubi status kluba počeo pozajmljivati novac i pozajmio 83 miliona kuna. U bankama sam mnogo novca podigao za Dinamo dajući porodičnu imovinu kao garanciju. Toliko sam bio lud za Dinamom. Nismo mogli dobiti ni evro kredita, ali ja sam davao novac – kaže Mamić.

Njegova krivica povlači i krivicu još nekih aktera.

– Ne mogu ja biti u zatvoru, a Modrić i Lovren na slobodi ako sam ja kriv. Pa nisam valjda sam prebacio novac, nego su i oni. Ali naravno da nismo nikako krivi. Sad ću vam otkriti ekskluzivu: Modrić je u USKOK došao u pratnji advokata Radića. Sve vrijeme je pored njega bio Davor Radić. To se dosad nikad nije dogodilo. Svi bi svjedoci rado su u USKOK išli u pratnji advokata, ali to nije slučaj. A uz Modrića je bio Davor Radić iz Splita – rekao je Mamić.

Nešto kasnije, Mamić se dotakao i legendarnog hrvatskog trenera Miroslava Ćire Blaževića, otkrivši zašto ga je vrijeđao.

– Stižemo do 1987. Ćiro je počeo neke igrače da tjera, pa su tako Prosinečki, Cvetković, Bračun završili u Zvezdi. Neće on niti Mlinarića kojem je istekao ugovor, a on je bio ikona jugoslavenskog fudbala. Tada sam od konobara skupio 120 000 maraka kako bi zadržali Mlinarića, a on je s tri komada razbio PSŽ. Za šest mjeseci Ćiro ga je utopio upravo njima – rekao je Mamić.

Mamić je rekao i da sebe oduvijek smatra jednim od članova “Bad Blue Boysa”, najekstremnije navijačke grupe ekipe s Maksimira, s kojom je u lošim odnosima više od decenije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA