Makedonija: Zakon o albanskom jezku opet “pao”

452

Zbog nedostatka kvoruma makedonski parlament ponovo nije usvojio predloženi Zakon o upotrebi jezika o kojem je rasprava započeta krajem prošle godine.

– Komisija za evropska pitanja i Zakonodavni odbor nisu dostavili dodatne predloge pošto nisu usvojeni amandmani kojim se predviđaju izmene i dopune ovog zakona. Ali pošto je jasno da nemamo kvorum, glasanje će se održati u četvrtak – izjavio je predsjednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi.

Za usvajanje ovog zakona, koji uvodi albanski jezik u službenu upotrebu u Makedoniji, treba da glasa najmanje 61 poslanik od 120 koliko ih ima u Sobranju.

Makedonski mediji tvrde da parlament ima potrebnu većinu za usvajanje pomenutog zakona, ali da zbog obaveza neki poslanici nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sjednici.

Napominje da predloženi zakon nije usvojen iako su i neki poslanici albanske opozicije bili spremni da ga podrže.

VMRO-DPMNE se ne vraća u parlament

Poslanička grupa najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE odlučila je na današnjem sastanku koordinacije da njeni poslanici neće učestvovati u budućem radu Skupštine, sve dok se ne stvore uslovi za demokratsko funkcionisanje parlamenta, izjavio je lider te stranke Kristijan Mickoski.

ufffntitled-1-126557

Mickoski je rekao da je tu odluku donio partijski vrh jer se i dalje u pritvoru nalazi nekoliko poslanika te stranke, koji su osumnjičeni za terorizam i ugrožavanje ustavnog poretka zbog učešća u neredima koji su se dogodili 27. aprila prošle godine u Sobranju, kada je za predsjednika tog najvišeg zakonodavnog tijela izabran Albanac Taljat Džaferi.

Mickoski je rekao da su poslanici ujedinjeni u ovoj odluci.

– Poslanička grupa VMRO-DPMNE, poslanici koji su na slobodi, sa izuzetkom nezakonito pritvorenih, zajednički učestvuje u odlučivanju. Kao i uvijek do sada poslanička grupa VMRO-DPMNE jedinstvena je i ujedinjena i svi zajedno stojimo iza ovih stavova – rekao je Mickoski novinarima u parlamentu, prenijeli su makedonski mediji.

Ocijenio je da u ovom trenutku ne postoji demokratski ambijent za rad u parlamentu, jer je, kako je rekao, 12 odsto poslaničke grupe VMRO-DPMNE u pritvoru. On je ponovio stav Ombudsmana da su prilikom njihovog hapšenja kršena ljudska prava.

Podsjetio je da je Ombudsman 28. novembra rekao da prilikom pritvaranja nije poštovana činjenica da poslanici imaju imunitet, kao i da je utvrdio da policijski službenici nisu poštovali proceduru pritvora.

– Ako se osoba koju hapse pozove na imunitet policija je dužna da obustavi proceduru , a više je nego jasno da da su vlasti prekršile proceduru, što zahtijeva sankcije za nezakonito lišavanje slobode – tvrdi Mickoski.

To je, kako je rekao, dokaz da u Makedoniji postoji klasični politički progon i zloupotreba institucija prema svima koji misle drugačije.

– Slika nedemokratskog okruženja zaokružena je činjenicom da su i desetine drugih u pritvoru s izmišljenim optužbama za terorizam i bez ikakvog pravnog argumenta. Vlasti moraju da biraju između reformi i perspektive, političkog progona i obračuna sa protivnicima – rekao je lider VMRO-DPMNE.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA