Ljekari sa UKC RS odlaze u Hag (VIDEO)

813

Tim ljekara Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske dobio je odobrenja da otputuje sutra u Hag kako bi pregledali haške osuđenike Stojana Župljanina i Miću Stanišića.

Pregled je zakaza za 1. februar 2018. godine i to na zahtjev haških optuženika bivšeg načelnika Centra službe bezbjednosti u Banjaluci Stojana Župljanina i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića.

Župljanin je do sada imao dva moždana udara, pa će doktori iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske prilikom procijeniti njegovo, ali i zdravstveno stanje Stanišića.

– Cilj nam je da utvrdimo zdravstveno stanje haških optuženika i da na osnovu pregleda i pregleda njihove dokumentacije damo smjernice o daljem njihovom liječenju – rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora UKC – a prof. dr Vlado Đajić.

– Naš cilj je da vidimo da li se tačno radilo o moždanom udaru, šta je urađeno od dijagnostike, da mi pregledamo pacijenta, da vidimo da li je potrebna neka dodatna dijagnostika i da vidimo da li je pružena adekvatna medicinska pmoć i da li se pacijent adekvatno liječi tokom boravka u Haškom tribunalu – istakao je specijalista neurologije prof. dr Siniša Miljković.

Doktori kažu da UKC ima kvalitetno odjeljenje za cerebrovaskularne bolesti, te da prvi u BiH i Srpskoj imaju Jedinicu za moždani udar i da su najiskusniji u prevenciji moždanog udara. Zbog svega ovog vjeruju da će uspješno obaviti preglede I odlučiti o daljnjim koracima.

– Ja kao dio ovog tima idem da procijenim stanje srca i krvnih sudova i cjelokupno zdravstveno stanje, naravno uz profesore Đajića i Miljkovića, haških pritvorenika – dodao je specijalista kardiologije dr Nikola Šobot.

Troškove odlaska, pregleda i stručne procjene zdravstvenog stanja snosiće tim ljekara sa Univerzitetsko kliničkog centra . Koji će nakon povratka iz Haga iznijeti svoje mišljenje o stanju, načinima liječenja i daljim procedurama u njezi haških optuženika Stojana Župljanina i Miće Stanišića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA