Konačno: Španija je šampion Evrope!

859

Rukometaši Španije novi su šampioni Evrope! “Crvena furija” je stigla do prvog kontinentalnog zlata porazivši u finalu selekciju Švedske sa 29:23 (12:14).

Sada se može reći: konačno, Španija. Večerašnje finale u Zagrebu bilo je peto u kojem su nastupili rukometaši sa Pirineja. Sva četiri prethodna su izgubili. Prvo na svom terenu 1996, isti epilog je imala i završnica smotre u Italiji dvije godine kasnije, baš kao i mečevi za zlato u Švajcarskoj 2006. i Poljskoj 2016.

Finale

Mnogi su vjerovatno pomislili da će se ta neslavna tradicija nastaviti i večeras. Jer, uvodni minuti susreta nisu nagovještavali ovakav ishod. Skandinavci su nametnuli svoj stil, igrali brzo, svaku grešku rivala kažnjavali lakim golovima iz kontri, pa su u 12. minutu imali tri gola viška (7:4). Istu prednost Matijas Zakrinson i društvo su održavali do samog kraja prvog dijela (14:11), prije nego li je Adrijan Figueras golom stavio tačku na prvo poluvrijeme.

A onda, kao da su neke druge ekipe istrčale pod svodove zagrebačke “Arene”. Španija je zaigrala granitnu odbranu, sličnu onoj kojom je na pleća u polufinalu oborila moćnu Francusku. Sjajni Arpad Šterbik među stativama davao je ton defanzivnoj igri “furije”, koja je u nastavku furiozno pregazili protvnika.

Feran Sole, Raul Entrerios, Aitor Arino su na drugoj strani terena pronalazili put do Švedske mreže, pa su Španci u prvih 13 minuta nastavka napravili nevjerovatnu seriju 8:1 i time udarali temelje pobjede. Ako je neko tada sumnjao u istorijsko zlato, dilema nije bilo nakon što je David Balager u 50. minutu pogodio za maksimalnih 23:16.

EHF

Nove prvake su predvodili već pomenuti Sole i Balager, strijelci pet golova. Entrerios, Arino i Aleks Dujšebajev su dodali po četiri pogotka, a popularni Vojvoda Šterbik, MVP finala, osam važnih odbrana. Na drugoj strani Jesper Nilsen je pet puta pogađao metu, a Mikael Apelgren upisao 15 odbrana.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA