Koliki je rok trajanja vaše šminke?

359

Da li biste se usudili da skuhate i pojedete šest mjeseci stara jaja? A mjesec dana staro meso? Naravno da ne. Zašto onda nemamo nikakav problem s korištenjem godinama stare šminke?

Prvo korištenje

Znamo da ne želite baciti svoje najdraže rumenilo ili ruž, ali baš kao s hranom, jako je bitno pridržavati se rokova trajanja na svim omiljenim kozmetičkim predmetima. Zašto? Zato što kozmetika sakuplja bakterije, a neredovna promjena make-upa rezultuje iritacijom, bubuljicama, infekcijama.

Za razliku od prehrambenih namirnica, rok trajanja make-upa počinjemo odbrojavati od trenutka kada ga prvi put počnemo koristiti, a ne od onoga dana od kada smo ga kupili.

Kako znati kad je vrijeme da maskaru ili puder bacimo u smeće? Prema vlažnosti, što više vlažnosti proizvod ima, to je njegov rok trajanja kraći. Srećom, neki proizvodi pričaju sami za sebe – jednom kada im se počne mijenjati tekstura ili se sadržaji proizvoda počnu odvajati, vrijeme je da kupite novi.

Puder
Životni vijek: od šest mjeseci do godinu dana.

Savjet: Produžite mu životni vijek tako što ćete prste držati podalje od vrata bočice. Umjesto toga, nježno istresite nekoliko kapi sadržaja na dlan prije nanošenja. Ako primijetite da se sastojci pudera počinju odvajati jedan od drugog, definitivno je vrijeme da ga bacite.

Mirisi
Životni vijek: od osam do 10 godina.

Savjet: U redu je ako ih platite više jer parfem ili toaletna vodica, srećom, imaju najduži životni vijek od svih proizvoda u beauty rutini. Dodatno im produžite životni vijek tako što ćete ih držati dalje od sunca, a neki brendovi preporučuju da ih držimo u frižideru.

Ruž, sjaj i olovka za usne
Životni vijek: godinu dana

Savjet: Jednom kada počnete primjećivati promjene u teksturi omiljenog ruža, vrijeme je da ga bacite. Neki se od njih suše, dok neki postanu gušći i sluzaviji. Svoje omiljene nijanse očuvajte duže tako što ćete ih držati na hladnom i suhom mjestu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA