Kasa puna, Poreska uprava zadovoljna

506

Poreska uprava Srpske ponovo je oborila rekord! Naime, u njenu kasu se prošle godine slilo više od dvije milijarde i 350 miliona maraka.

Naplata prihoda porasla je za osam odsto. Za to su zaslužne kontrole ali i novi informacioni sistem, kažu u Poreskoj upravi. Opomene šalju automatski i tvrde da nema šanse da neko bude pošteđen i izbjegne izmirenje obaveza. Urodile su plodom i kontrole izdavanja računa, jer su, kažu, u decembru imali mnogo manje zatvorenih lokala nego na ljeto prošle godine. Naplatili su 466 miliona maraka direktnih poreza, 32 miliona više nego 2016.

– Implementacijom novog informacionog sistema omogućeno nam je automatsko slanje opomena i izrada rješenja prinudne naplate, što je svakako imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda – izjavio je Nikola Salapura, portparol Poreske uprave RS.

Pohvalili su se i u Vladi Srpske. Ministar finansija poručuje da je statistika jasna – izvršenje budžeta je efikasnije od onog koje je Vlada planirala. Prihodi rastu, a kako tvrdi, zaduženja se drže pod kontrolom. Na opozicione tvrdnje da Srpska srlja u propast i da je situacija teža iz dana u dan odgovara da brojke sve pokazuju.

– Ako je neko ko će ovu godinu završiti na nivou od 43 odsto BDP-a svog javnog duga prezadužen, onda morate obrazložiti po kojim je to kriterijumima – izjavio je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Baš na brojke već dugo se žale načelnici i gradonačelnici iz Srpske. Iako konstantno raste i prihod od indirektnih poreza, oni od toga ne profitiraju. Propisano je da 24 odsto prihoda od PDV-a ide opštinama i gradovima, a realnost je, kažu, ipak, drugačija. Prikupljeni novac prvo ide za servisiranje bh. institucija, pa na vraćanje spoljnog duga, dio ide za povrat PDV-a, a lokalnim zajednicama, šta ostane.

– U RS imamo 33 nerazvijene lokalne zajednice kod kojih u njihovim ukupnim budžetima, sa 80 odsto dominiraju prihodi od indirektnih poreza. Možete zamisliti da u prethodnih šest, sedam godina tim lokalnim zajednicama je prihod od indirektnih poreza u kontinuitetu isti, ili kod nekih i manji, a obaveze koje imaju po različitim vrstama finansiranja rastu – izjavio je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

Iz Ministarstva finansija poručuju da su svjesni i tog problema, ali i obaveza koje su preuzeli, i dugova koji moraju da se vraćaju. Iz Saveza opština i gradova im poručuju da bi bilo dobro da konačno sjednu za isti sto i da probaju da dogovore nove koeficijente.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA