Kako su Banjalučani obilježili Dan Republike? (VIDEO)

756

Dok se u centru grada održavao svečani defile povodom dana Republike Srpske, u pojedinim banjalučkim naseljima je bilo mirnije. Ponosa i patriotizma ipak nije nedostajalo.

Zastave su se vijorile na balkonima i prozorima. Ugostiteljski objekti, zgrade i kuće su istakle trobojke. Već petnaestu godinu za redom 9. januar tradicionalno obilježava i pokret ”Izbor je naš”. Kažu da je najvažnije ostati dosljedan istoriji i ne zaboraviti otadžbinu.

– Mi smo po običaju formirali kolonu automobila i oko 50 nas je bilo. Ukrašeni zastavama i uz prikladnu muziku i zahvaljujući MUP u smo vozili kolonom i unosili radost u srca građana Banjaluke i pokazivali šta nama znači Republika Srpska – rekao nam je Dane Čanković,
predsjednik pokreta ”Izbor je naš”.

Otadžbinu nisu zaboravili ni oni koji nisu prisustvovali paradi na Trgu Krajine. 9. januar su ipak iskoristili za šetnju i odmor. U gužvu, kažu, nisu htjeli, ali podržavaju slavljenje dana Republike.

Rođendan Republike Srpske su i obilježavali i vozači u saobraćaju na svoj način. Automobili i autobusi su prolazili okićni zastavama uz zvuke patriotskih pjesama.

I prodavci su zadovoljno trljali džepove. Iza kamere su rekli da su se ove godine zastave prodavale više nego ikada.

Pored zastava, bilo je i zanimljivih transparenata. Jedan je u banjalučkom naselju Starčevica osvanuo koji je prikazivao slike svih predsjendika RS, od Radovana Karadžića do Milorada Dodika.

9. januar je i neradni dan pa su u pojedinim banjalučkim naseljima kafići bili puni. Mnogi su i na taj način slavili 26. rođendan Republike Srpske.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA