Kako Srbi u Sheveningenu proslavljaju Božić?

904

Srbi u pritvoru u Sheveningenu obilježiće Badnji dan, a spremni su i za proslavu Božića. Stojan Župljanin zamijesiće im česnicu, u kojoj će se umjesto dinara naći evro.

Božić u Hagu, uz Župljanina, proslaviće Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Mićo Stanišić, jer su svi ostali Srbi proteklih godina već prebačeni na izdržavanje kazni u zatvore po Evropi, a Franko Simatović i Jovica Stanišić su u Beogradu na privremenoj slobodi do 18. januara.

Kako nam priča Stojanov sin Mladen Župljanin, četvorica Srba dogovorila su se da u 11 sati u nedjelju naprave ručak. Dozvoljeno im je da upale svijeću, a onda će da čitaju molitvu.

– Sveštenik Vojislav Bilbija, starješina roterdamske crkve, doći će im tek u ponedjeljak, drugi dan Božića. Tada će im donijeti badnjak i slamu. Nažalost, neće ih imati na Badnje veče, ali ne znam da li otac Vojo zbog obaveza u crkvi ne može da dođe u subotu, ili mu je uprava dala dozvolu samo za ponedjeljak. On ih, inače, u pritvoru obilazi radnim danima jednom ili dvaput nedjeljno. Pomaže im za sve što treba, a i pričestio ih je, jer sva četvorica poste – rekao je Mladen Župljanin.

Pošto im je praznik, Srbi su od uprave zatvora dobili mogućnost da se u nedjelju slobodno kreću po spratu i taj dan ih neće zatvarati u ćelije.

Stojan Župljanin

Kako smo saznali, dobiće zajedničku posnu večeru za Badnje veče i bogat ručak za Božić. Naručili su preko zatvorske službe pečenje. Prethodnih godina mogli su da poruče namirnice iz prodavnice balkanske hrane u Hagu i da spreme ribu, prebranac, pečene paprike, rusku salatu, ali kako je posljednjih mjeseci naglo pogoršano zdravstveno stanje Ratka Mladića i Župljanina, naređeno je da im se isprazne frižideri. Od tada dobijaju samo kontrolisanu hranu.

Ranije su Srbi u Hagu za Božić samo spremali dobru gozbu, a tek od prije četiri godine dozvoljeno je da ovaj vjerski praznik obilježavaju prema srpskim običajima. Od tada više nema prepreka da im se u zatvor donesu badnjak, slama, svijeća, koje uz šumadijske jabuke i suve šljive u Holandiju autobusom pošalju monasi iz manastira Kaona. Jedne godine dozvoljeno je ocu Bilbiji da donese i česnicu, koju je spremila Srpkinja što dolazi u roterdamsku crkvu. Inače, česnicu je ranijih godina Župljanin nekoliko puta mijesio, a poznato je da voli da kuva, međutim, sad mu nakon moždanog udara pravi problem ukočena desna ruka.

Kao i za prethodne Božiće, srpski zatvorenici će u nedjelju odrediti nekoga od njih da bude položajnik. On će nakratko izaći iz zajedničke prostorije gdje slave, pa onda zakucati na vrata da prvi uđe. Dok je bio u Hagu, položajnici su bili general Vladimir Lazarević ili Zdravko Tolimir, koji je preminuo prije dvije godine.

Inače, sva četvorica srpskih zatvorenika bili su gosti Jadranka Prlića i ostalih Hrvata za katolički Božić prije dvije nedjelje, tako da će i oni njih počastiti za pravoslavni. U Hagu je već godinama običaj da se za Vaskrse, Božiće, slave, rođendane svi međusobno časte bez obzira na to da li su Hrvati ili Srbi i što su nekada bili na zaraćenim stranama.

Karadžić i Mladić

Slave i Svetog Stefana

KAKO nam kaže Mladen Župljanin, zatočeni Srbi u Hagu u utorak će proslaviti i Svetog Stefana.

– Žele da svečano obilježe 9. januar, slavu Republike Srpske. Naručiće od hrane ono što im bude dozvoljeno, ali želja im je da imaju malo bolji i bogatiji ručak.

Mladić našao paru

Pritvoreni Srbi u česnicu uglavnom stave evro, jer tamo nemaju srpski dinar. Jedne godine su umjesto pare stavili srebrni krstić. Njega je našao Zdravko Tolimir u svom parčetu česnice, a godinu dana ranije paru je pronašao Mladić.

Nova godina uz televiziju

Novu godinu srpski zatvorenici u Sheveningenu proveli su u svojim sobama. Nije bilo nekog zajedničkog druženja, sjedenja ili večere, jer se ćelije zaključavaju u 21 čas. Tako je svako sebi spremio jelo, a kako smo saznali, Ratko Mladić je gledao novogodišnji program na RTS-u.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA